Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد





امروزه تحقیقات متعددی بیانگر نقش گلوتن و سایر پروتئین های موجود در گندم ( و جو و چاودار ) در ایجاد بیماری های خود ایمنی هستند . در ادامه مطلب ، ابتدا بررسی می کنیم که آیا حساسیت به گندم ، صرفا به
گلوتن موجود در گندم منحصر می شود ؟  و سپس به بحث ارتباط بین حساسیت به گندم و گلوتن و نقش آن در ایجاد بیماری های خود ایمنی خواهیم پرداخت .
آیا حساسیت به گندم فقط به گلوتن موجود در گندم منحصر می شود ؟

جالب است که التهاب ناشی از مصرف گندم، مشکلی است که حتی برای آدم‌های غیر حساس به گلوتن نیز اتفاق می‌افتد. برای مثال  مهارکننده‌های آنزیم‌های آمیلاز و تریپسین ( یا به اختصار ATIها ) موجود در گندم می‌توانند با تحریک سلول های ایمنی باعث ایجاد واکنش ایمنی التهابی ( واکنش های خود ایمنی ) در مجاری گوارشی شوند . این عارضه ارتباطی به گلوتن ندارد و صرف‌نظر از اینکه به گلوتن حساسیت داشته باشید یا خیر، ممکن است برایتان دردسر ایجاد کند.

FODMAP ها

FODMAPها زنجیره‌ای کوتاه از کربو هیدرات ها هستند که در خیلی از مواد غذایی از جمله گندم یافت می‌شوند.
FODMAP های موجود در فراورده های گندم  نیز می‌توانند عامل مشکلات گوارشی شبیه حساسیت به گلوتن باشند .
بسیاری از افراد قادر نیستند این ماده را درست هضم کنند که همین می‌تواند عامل بسیاری از مشکلات گوارشی بشود.
شواهدی وجود دارد که بر اساس آن بسیاری از افراد تشخیص داده شده به حساسیت به گلوتن در حقیقت به FODMAP حساسیت دارند، نه گلوتن.
در یک پژوهش، ۳۷ نفر که خودشان را به گلوتن حساس می‌دانستند، تحت رژیم غذایی کم FODMAP قرار گرفتند که در نتیجه علائم حساسیت در آنها کاهش پیدا کرد. سپس به آنها گلوتن ایزوله داده شد که بر مشکلات گوارشی آنها هیچ تاثیری نگذاشت.
این پژوهش نشان می‌دهد FODMAP ممکن است عامل مشکلاتی باشد که افراد فکر می‌کنند گلوتن مسبب آنهاست.
FODMAPS ، در طیف وسیعی از غذاها از فروکتوز تا فیبر موجود در موز ، مارچوبه و گندم وجود دارند .


آگلوتینین جوانه‌ گندم

آگلوتینین موجود در جوانه‌ گندم نیز از پروتئین هایی است که احتمال حساسیت به آن مطرح شده است .
آگلوتینین جوانه‌ی گندم یک پروتئین التهاب‌زا و مخل دستگاه ایمنی است که در گندم یافت می‌شود، و علیرغم شباهت اسمی،‌ با گلوتن متفاوت است. آگلوتینین جوانه‌ گندم می‌تواند باعث واکنش التهابی در سلول‌های روده شود و سد ایمنی طبیعی معده را مختل کند، و از این طریق روده را در مقابل چیزهایی که نباید وارد خون‌تان شوند، نفوذ پذیر ‌سازد.

نقش گلوتن وپروتئین های گندم در اختلال نفوذ پذیری روده ( سندرم روده چکه کن )

تخریب جدار روده بر اثر حساسیت به گلوتنحساسیت به گلوتن باعث التهاب روده های کوچک می شود . متعاقبا التهاب روده می تواند  به ایجاد مشکلی  به نام " نفوذ پذیری روده که به نام یا نشت روده ای یا سندرم " سندرم روده چکه کن " یا Leaky Gut نیز خوانده می شود ، منجر گردد . 
روده دارای نظام بسیار پیچیده‌ای از ‌کنترل مرزی‌  است که اجازه‌ می‌دهد مواد غذایی هضم شده وارد جریان خون شوند ( جذب غذا ) و سایر مواد را از بدن خارج می‌کند. هر روز، به صورت تصادفی میلیون‌ها ویروس، باکتری، و مولکول‌های غیر قابل هضم نظیر گرد و غبار، و دیگر موادی را از طریق دهانتان می‌بلعید که لازم است از آن سوی بدن‌تان خارج شوند و نباید وارد جریان خونتان شوند.
التهاب در روده این نظام کنترل مرزی را به هم می‌ریزد. این التهاب اتصال میان سلول‌های دیواره‌ روده را ضعیف می‌کند و بنابراین، ممکن است چیزهای زیادی از آن عبور کنند. این وضعیت را غالبا به صورت " نشت روده "  توصیف می‌کنند.
علاوه بر این‌که التهاب به افزایش نفوذ پذیری روده منجر می‌شود، گلوتن نیز با تحریک ترشح پروتئینی به نام زونولین به این فرایند شتاب می‌دهد. زونولین به طور مستقل به تضعیف اتصالات میان سلول‌های روده کمک می‌کند. التهاب و تاثیر زونولین دست در دست هم باعث می‌شوند گندم تاثیر شدیدی بر ایجاد یا تشدید علائم نفوذ پذیری روده داشته باشد .
نفوذ پذیری روده ( سندرم روده چکه کن ) یک مشکل بزرگ است ، به ویژه به این دلیل که عامل مهمی در ایجاد بیماری‌های خود ایمنی به شمار می‌رود.

ارتباط مابین گلوتن ، اختلال " نشت روده ای " ، و بیماری های خود ایمنی

به دنبال اختلالات التهابی در روده ممکن است اختلال افزایش نفوذ پذیری روده ( سندرم روده چکه کن ) ایجاد شود . ، افزایش نفوذ پذیری روده ، باعث می‌شود همه‌ انواع مواد بتوانند وارد جریان خون شوند حتی اگر برای بدن مضر باشند. یکی از این قبیل مواد گلوتن است؛ به خصوص گلیادین که از اجزاء تشکیل دهنده‌ی گلوتن است. وقتی گلیادین وارد جریان خون می‌شود، به سمت سیستم ایمنی حرکت می‌کند، و مشکل واقعی از همین جا شروع می‌شود؛ به شکل تقلید مولکولی.
تقلید مولکولی به این شکل عمل می‌کند: برخی چیزهای خارجی وارد جریان خون می‌شوند. دستگاه ایمنی برای مقابله به آن‌ها آنتی بادی ( پادتن ) درست می‌کند. تا الان همه چیز خوب است: این همان کاری است که از دستگاه ایمنی انتظار داریم. ولی اگر آن چیزهای خارجی بسیار شبیه بافت بدن خودتان باشند، آن‌گاه این آنتی‌بادی‌هایی که برای مبارزه با آن چیزهای خارجی درست شده‌اند، شروع به حمله به بافت‌های بدن خودتان نیز می‌کنند.
تقلید مولکولی ممکن است دلیل این مسئله باشد که چرا بدن بیماران مبتلا به سلیاک به سلول‌های روده‌ی خود حمله می‌کنند: از نظر دستگاه ایمنی‌تان گلیادین شباهت زیادی به سلول‌های دیواره‌ی روده‌ دارد. ولی فقط مشکل به بیماری سلیاک ختم نمی‌شود! التهاب ناشی از گلوتن ممکن است عاملی برای ایجاد بیماری کرون باشد؛ یک بیماری خود ایمنی دیگر. در مطالعه‌ای بر روی افراد مبتلا به بیماری التهابی روده ( بیماری کرون و کولیت زخمی ) رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن به درمان بیش‌تر بیماران کمک کرد.

ارتباط مابین اختلال نشت روده ای ، باکتری های روده و بیماری های خود ایمنی

حساسیت به گلوتن می تواند باعث التهاب روده و ایجاد اختلال " نشت روده ای " گردد .  از طرف دیگر ، در اختلال نشت روده ناشی از التهاب روده ، باکتری های ساکن در روده ( فلور یا میکروبیوم روده ) نیز می توانند به جدار روده نفوذ کنند و تا حدودی وارد سیستم گردش خون شوند . پاسخ ایمنی بدن نیز در اینجا تولید آنتی بادی بر علیه این میکروب هاست ولی از آنجایی که ساختمان ملکولی برخی از این باکتری ها به ساختمان ملکولی پروتئین ها و ترکیباتی از سلول های طبیعی بدن شباهت دارد احتمالا آنتی بادی های ساخته شده بر علیه این باکتری ها ، سلول بافت های مشابه در بدن را نیز مورد تهاجم قرار میدهند . چنین مکانیسمی در توجیه روند پیدایش برخی بیماری های خود ایمنی مانند یووئیت ( Uveitis ) بیان شده است . یووئیت بیماری خود ایمنی در شبکیه چشم است که در یک نظریه ، مکانیسم ایجاد آن را بر اساس پدیده تقلید ملکولی بیان کرده اند بویژه از این نظر که پروتینی در سلول های شبکیه چشم خیلی شبیه به پروتئینی در یک نوع باکتری است که بطور طبیعی در فلور روده وجود دارد .
مثال دیگری از این تقلید ملکولی را می توان در بیماری
هاشیموتو ( بیماری خود ایمنی کم کاری تیروئید ) بیان کرد . ترکیب مولکولی بافت تیروئید تقریبا به ترکیب گلوتن شبیه است. در افرادی که مبتلا به هاشیموتو هستند، مصرف گلوتن ممکن است باعث افزایش حملات دستگاه ایمنی بدن به بافت تیروئید شود.
بنابر این مشاهده می شود که سلول‌های روده تنها سلول‌هایی نیستند که تحت تاثیر اختلالات خود ایمنی ناشی از گلوتن قرار می‌گیرند و بیماری های خود ایمنی متعددی در ارتباط با عوارض حساسیت به گلوتن یا سایر پروتئین های گندم مطرح شده اند . بیماری های خود ایمنی که در اندام ها و بافت های مختلف بدن ایجاد شده و تصور آن که منشا آن ها می تواند اختلالات روده ای ناشی از گلوتن وگندم باشد بطور ابتدایی مشکل است . به همین علت است که تقریبا در تمام بیماری های خود ایمنی ، تجویز رژیم غذایی فاقد گلوتن ، حداقل برای یک دوره یک تا سه ماهه ، عاقلانه است چون به این ترتیب می توان بهبود و یا فروکش کردن علائم  بیماری های خود ایمنی را انتظار داشت .

حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن  می تواند در بروز خیلی از بیماری های خود ایمنی  نقش داشته باشد .

حساسیت غیر سلیاکی به گلوتنچنانچه به مطالعه‌ی نتایج پژوهش‌ها در زمینه‌ی حساسیت به گلوتن بپردازید، به مجموعه‌ای از مطالعاتی بر می‌خورید که این حوزه را به تمام انواع بیماری‌های خودایمنی دیگر مرتبط دانسته‌اند؛ بیماری هایی از جمله اختلالات خودایمنی تیروئید،‌ دیابت نوع ۱، فیبرومیالژیا ، روماتیسم مفصلی، بیماری خود ایمنی کبد، و دو بیماری خود ایمنی پوستی دیگر ، یعنی لوپوس و پسوریازیس .

در اینجا عامل مشترک همه‌ی این بیماری‌ها می‌تواند گلوتن باشد. گلوتن گندم محرک اصلی و بالقوه‌ی دیابت نوع ۱ است ( نوع خودایمنی این بیماری، نه دیابت نوع 2 که ناشی از رژیم غذایی و سبک زندگی نامناسب است ).
طی یک مطالعه، پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای موش‌های آزمایشگاهی نرخ ابتلا به دیابت نوع ۱ را در کودکان‌شان کاهش داد. هم‌چنین شواهدی وجود دارد مبنی بر این‌که دادن شیر مادر به نوزاد انسان نرخ ابتلای آن را به دیابت نوع ۱ کاهش می‌دهد؛ چنانچه گلوتن عامل ایجاد دیابت نوع ۱ باشد، این ادعا منطقی به نظر می‌رسد، زیرا دادن شیر مادر ورود گلوتن به بدن کودک را به تاخیر می‌اندازد.
اگر فکر می‌کنید حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ارتباطی با بیماری خود ایمنی ندارد، در اشتباه هستید! پژوهشگران طی مطالعه‌ای دریافتند بسیاری از مبتلایان به حساسیت گلوتن غیر سلیاکی دارای نشانه‌های خود ایمنی در خون‌شان هستند؛ این یافته نشان می‌دهد مصرف گندم ممکن است حتی در آدم‌های غیر سلیاکی نیز باعث ایجاد مشکلات خود ایمنی شود.
یکی از جنبه‌های جالب توجه این مسئله این است که بیماران مبتلا به حساسیت گلوتن غیر سلیاکی ممکن است دارای نوع متفاوتی از واکنش خود ایمنی باشند؛ که خاطرنشان می‌کند بیماری سلیاک و حساسیت گلوتن غیر سلیاکی دو چیز متفاوت هستند. ولی نکته مهم این است که هر دوی این بیماری‌ها به صورت بالقوه در بردارنده‌ واکنش‌های خود ایمنی خطرناکی هستند.

علائم مغزی ناشی از حساسیت به گلوتن

وقتی به گلوتن و مشکلات ناشی از مصرف گندم فکر می‌کنید، شاید اولین چیزی که به ذهن‌تان خطور کند، مشکلات روده و گوارش باشد. علائم معمول مصرف این مواد همگی با دستگاه گوارش در ارتباط هستند. ولی در واقع، اندام مهم دیگری نیز در خطر است: مغزتان.

مغز مه‌آلود و خستگی مفرط از علائم مشترک بیماری سلیاک و حساسیت گلوتن غیر سلیاکی است. در موارد جدی‌تر، التهاب روده و اختلالات ریزاندامگان هم‌زیست روده ( فلور روده ) باعث واکنش التهابی ایمنی به گلوتن می‌شوند که همین مسئله ممکن است آسیب‌ پذیری فرد را به زوال عقل و بیماری آلزایمر افزایش دهد. بیماری های خود ایمنی به طور کلی ( خواه ناشی از بیماری سلیاک باشد یا برخی سایر بیماری‌های خود ایمنی مرتبط با گلوتن ) ممکن است باعث ایجاد افسردگی شوند.

این مسئله به این معنی نیست که گلوتن باعث و بانی تمام مشکلات ذهنی و روانی است، و حذف آن از رژیم غذایی تمام این مشکلات را درمان خواهد کرد. هیچ کس چنین ادعایی نمی‌کند. سلامت ذهن و روان مسئله‌ی پیچیده‌ای است که عوامل مختلفی در آن تاثیر دارند. ولی نکته‌ی مهم این است که گلوتن در برخی از آدم‌ها ممکن است یکی از دلایل ایجاد کننده‌ی این قبیل مشکلات باشد.

علائم پوستی ناشی از حساسیت به گلوتن

مشهورترین عامل مشکلات پوستی مرتبط با گلوتن، بیماری سلیاک است که می‌تواند باعث ایجاد نوعی بیماری پوستی به نام هرپتیفرم شود. علائم بیماری هرپتیفرم شامل جوش‌های قرمزی است که با خارش و تاول‌های برجسته همراه هستند. این علائم معمولا در سنین ۲۰ سالگی بروز می‌کنند.

و بار دیگر خاطرنشان می‌کنیم، عامل این بیماری فقط به سلیاک محدود نمی‌شود. مطالعه‌ای در این زمینه نشان داده است حساسیت گلوتن غیر سلیاکی نیز می‌تواند باعث بروز این مشکلات پوستی شود: “‌مشکلاتی که شدیدا همراه با خارش… و مشابه‌ی اگزما، پسوریازیس یا هرپتیفرم هستند.‌”‌ خارش‌های روی پوست عمدتا در نواحی بازوها و پاها بروز می‌کنند.

نتیجه گیری

نتیجه: مصرف گندم می‌تواند تاثیرات بسیار بدی برای سلامتی داشته باشد؛ حتی برای آن‌هایی که به بیماری سلیاک مبتلا نیستند. این علائم لزوما به صورت وضعیت‌های حادی نظیر استفراغ و اسهال بروز نمی‌کنند. بنابراین توصیه می‌کنیم چند هفته‌ای از مصرف گندم خودداری کنید تا تاثیرات آن را بر بدنتان مشاهده نمایید.  احتمالا شگفت‌زده خواهید شد!
   شناخت و شرح بیماری ها 
  مطالب بیشتر در باره بیماری های خود ایمنی  
  مطالب بیشتر در باره فلور طبیعی بدن


مطالب دیگری از سایت


انواع حساسیت به گلوتن : سلیاک ، حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، آلرژی به گندم
گلوتن چیست ؟

نقش فلور روده در ایجاد یا پیشگیری و درمان بیماری ها
رابطه بیماری های خود ایمنی با عفونت ، شرایط محیطی ، تغذیه و فلور روده ها
بیماری های خود ایمنی ( اتو ایمیون )
بیماری نشت روده ای یا سندرم " روده چکه کن " ( Leaky Gut  )
سندرم روده تحریک پذیر - کولیت عصبی یا اسهال و یبوست متناوب 




موضوع : بیماری ها، 
نشانک ها: بیماری های خود ایمنی، فلور طبیعی بدن،
پیوندها : لینک ویدئو در آپارات،









استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد
 
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات