Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد





پروتئین چیست؟


پروتئین ها مواد آلی بزرگ و یکی از انواع درشت‌ مولکول‌های زیستی هستند که از زیرواحدهایی به نام اسید آمینه ( آمینو اسید ) ساخته شده‌اند. بیش از 21 نوع آمینو ـ اسید وجود دارد. در همه اسید آمینه ها عناصر « نیتروژن » ،  « کربن »، « ئیدروژن » و « اکسیژن »  یافت می‌شود. چون ترتیب‌های متفاوت زیادی در توالی و طول زنجیره اسید آمینه‌ها در تولید پروتئین‌ها وجود دارد، از این رو انواع بی‌شماری از پروتئین‌ها نیز می‌توانند وجود داشته باشند. پروتئین‌ها پلی‌مرهایی خطی از اسیدهای آمینه هستند که با پیوند پپتیدی بهم متصل شده‌اند.
ترتیب اسیدهای آمینه در یک پروتئین توسط ژن ها مشخص می‌شود . پروتئین‌ها در درون‌ سلول های بدن در بخشی ازسلول  به نام ریبوزوم و  توسط آر-ان‌-ای ( RNA ) ساخته می‌شوند.
پروتئین ها بر اساس تعداد و توالی اسید آمینه های سازنده آن ها و کیفیت تا خوردگی این رشته های اسید آمینه بر روی یکدیگر و حالت سه بعدی ملکول نهایی پروتئین و نیز وضعیت مکانی چند پروتئین در کنار یکدیگر به انواع  زیادی تقسیم بندی و نامگذاری می گردند که هر کدام ویژگی ها و عملکردهای متفاوت زیستی دارند .
ازبیست نوع اسیدامینه  ، هشت نوع آن ها  به نام اسید آمینه های ضروری شناخته شده اند ، به این معنی که بدن انسان توانایی تولید این هشت نوع اسید آمینه را ندارد و باید آن ها را از منابع غذایی  دریافت نماید .
در ادامه ، مطالب کامل تری در باره پروتئین ها و اسید های آمینه را مطالعه کنید .  
چگونگی پروتئین‌سازی در داخل سلول های بدن چگونگی پروتئین‌سازی در داخل سلول های بدن

پروتئین ها از ترکیبی از زنجیره های پلی پپتیدی درست می شوند. خود زنجیره های پلی پپتیدی از اسیدهای آمینه تشکیل می شوند. اسیدهای آمینه با پیوندی شیمیایی به نام پیوند آمیدی یا پیوند پپتیدی کنار هم نگه داشته می شوند.
اسیدهای آمینه که مواد تشکیل دهنده زنجیره های پلی پپتیدی هستند براساس دستورالعمل ژن ها کنار یکدیگر قرار می گیرند . از اطلاعات موجود در DNA برای ساختن پروتئین‌ها استفاده می‌شود . DNA اسید نوکلئیکی در هسته سلول است که در ساختار ژن ( ژنوم ) شرکت دارد .  یک نوع اسید نوکلئیک دیگر ، به نام RNA ، اطلاعات پروتئین سازی را از DNA به ریبوزوم‌های موجود در سیتوپلاسم سلول حمل می‌کند. به این نوع RNA که اطلاعات را ازDNA به ریبوزوم‌ها حمل می‌کند، RNA پیک یا پیامبر ( mRNA ) می‌گویند. نوعی دیگراز آر-ان‌-ای ، RNA ناقل ( tRNA ) است که اسیدهای آمینه را به ریبوزوم منتقل می‌کند، تا درآنجا اسیدهای آمینه  بر اساس اطلاعات موجود در mRNA کنار یکدیگر ردیف شده و زنجیره های  پلی پپتید ( پیش ساخت های پروتئین ) تشکیل گردد.
اطلاعات پروتئین سازی در DNA به صورت رمز ۳ تایی وجود دارد یعنی هر ۳ نوکلئوتید ( واحدهای سازنده DNA ) معرف یک رمز و هر رمز معرف انتخاب یک اسید آمینه‌ است. پس ازآنکه mRNA  این رمزهای پروتئین سازی را از روی DNA رونویسی کرد از هسته سلول به داخل سیتوپلاسم آمده و در ریبوزوم موجود در سیتو پلاسم  و با کمک نوع دیگری از RNA به نام tRNA ، اسید آمینه ها را طبق رمز به هم متصل می‌کند. به این مرحله اصطلاحا " ترجمه پروتئین " گفته می‌شود.

عملکرد پروتئین‌ها در سلول و در بافت های بدن

قسمت عمده ای از بدن انسان از پروتئین ساخته شده است. پروتئین نقش مهمی در تقریباً تمام فرآیندهای زیستی دارد.  دست‌کم ۱۰۰۰۰ پروتئین متفاوت در ساختمان و کارکرد بدن نقش دارند.

بخش زیادی از سلول ها، عضلات و بافت های ما از پروتئین ها ساخته شده اند . پروتئین ها همچنین نقشی کلیدی در نقل و انتقال و ذخیره سازی مواد غذایی ایفا می کنند ،  بر روی عملکرد اندام ها، غدد، تاندون  ها و عروق تأثیر می گذارند و علاوه بر این در التیام زخم ها و ترمیم بافت ها به خصوص در عضلات، استخوان ها، پوست و مو نقشی اساسی دارند. همچنین برای از بین بردن همه انواع مواد زاید به وجود آمده در ارتباط با سوخت و ساز بدن ضروری هستند.
رفتار سلولی و تمام فعالیت‌هایی که در سلول انجام می‌شود بر عهده پروتئین‌ها است. همه پروتئین‌ها با هم کنش و واکنش دارند و تقریباً می‌توان گفت که همه پروتئین‌ها اثر خود را با همکاری پروتئین‌های دیگر در سلول اعمال می‌کنند و هیچ پروتئینی نیست که در یاخته سلولی به تنهایی عمل کند.
پروتئین‌ها مواد مغذی اصلی هر سلول زنده هستند. در ساختمان آن‌ها نه تنها کربن، هیدروژن و اکسیژن وجود دارد، بلکه ازت و گاهی گوگرد نیز موجود می‌باشد. پروتئین‌ها مسئول انجام اعمال گوناگونی هستند. نقش آن‌ها از تشکیل ماده انقباضی عضلات گرفته تا ساختن بعضی از هورمون‌ها، آنزیم‌ها و آنتی‌بادی‌ها، تبدیل انرژی شیمیایی به کار و انتقال اکسیژن و هیدروژن متنوع می‌باشد.

بعضی از پروتئینها در آب محلول هستند و برخی دیگر در آب نامحلول هستند . معمولاً پروتئینهای رشته ای در آب نا محلول هستند .
هنگامی که پروتئین ها در برابر عوامل فیزیکی و شیمیایی مثل حرارت و محیط اسیدی یا قلیایی قرار می گیرند . ویژگیهای طبیعی خود را از دست می دهند . به عنوان مثال پختن پروتئین های غذایی موجب تخریب مولکول پروتئینی آنها می شود و از نظر فعالیت بیولوژیکی نمی تواند اعمال قبلی خود را انجام دهد . منتها از نظر تغذیه ای مشکلی ایجاد نمی کند و به عنوان یک ماده مغذی برای بدن قابل استفاده است .

protein 6.jpgانواع پروتئین‌های بدن انسان از لحاظ عملکردی

پروتئین های بدن انسان به سه گروه اصلی پروتئین‌های غشایی ( غشای سلول )، پروتئین‌های حلقوی و پروتئین‌های ساختاری یا فیبروز ( مانند کلاژن، کراتین و الاستین ) تقسیم می‌شوند.
پروتئین‌های حلقوی شامل دو گروه اصلی گلوبین‌ها و آلبومین ها هستند. گلوبین ها مانند هموگلوبین، میوگلوبین و گلوبولین‌ها هستند .

پروتئین های خون

سه پروتئین اصلی خون عبارتند از گلوبولین‌ها، آلبومین ها و فیبرینوژن.

آنزیم

آنزیم ها ، مواد آلی هستند که  فرایندهای شیمیایی را در بدن انسان تقویت یا تضعیف می‌کنند ولی خودشان تغییری نمی کنند. به عبارت دیگر آنزیم‌ها ، کاتالیزورهای فرایندهای زیستی هستند. اغلب آنزیم‌ها ساختار پروتئینی دارند .

پادتن

پادتَن یا آنتی بادی ، پروتئینی است که سیستم ایمنی بدن از آن استفاده می‌کند تا اجسام بیگانه ( آنتی ژن یا پادگن ) ، مانند باکتری و ویروس را پیدا کرده و خنثی سازد. 

هورمون

سلول‌های بدن به یکدیگر پیام‌هایی می‌دهند ( به‌صورت شیمیایی یا الکتریکی ) و به‌واسطهٔ این پیام‌ها با هم  ارتباط برقرار می‌نمایند و اعمال خود را هماهنگ می‌کنند. از معروف‌ترین پیام‌رسان‌های شیمیایی « هورمون » ها هستند. هورمون ماده‌ای شیمیایی ( پروتئین )  است که در غدد درون‌ریز ساخته شده و به داخل جریان خون می‌ریزد.

پروتئین‌های ساختمانی

سلول‌های موجودات پرسلولی توسط انواعی از ملکول‌های پروتئینی و غیرپروتئینی به یکدیگر چسبیده باقی می‌مانند. این اتصال‌های گوناگون است که سلول‌های یک بافت را در کنار هم و بافت‌های مجاور را در کنار هم نگه‌می‌دارد. این پروتئین‌ها در سازمان بندی سلول نقش دارند مثل: اکتین و میوزین

تنظیم PH  خون

پروتئین ها هم عامل اسیدی و هم عامل بازی دارند ( یعنی نقش دوگانه دارند ) . هنگامی که PH خون به طرف اسیدی می رود پروتئین خاصیت بازی از خود نشان می دهد و هنگامی که PH خون به طرف بازی می رود پروتئین خاصیت اسیدی ایفا می کند و همیشه تعادل را برقرار می کند .

حفظ تعادل فشار اسمزی

پروتئین ها در حفظ تعادل فشار اسمزی هم نقش دارند . برای مثال وقتی آلبومین خون کاهش پیدا می کند. تعادل فشار اسمزی بین عروق خونی و مایع فضای سلولی به هم می خورد و اِدم ( تورم ) اتفاق می افتد.

تولید انرژی

پروتئین ها می توانند متابولیزم شوند و ایجاد انرژی کنند منتها جایگاه و سهم آنها در تولید انرژی ، نسبت به کربوهیدرات ها و چربی ها ،  محدودتر است .
پروتئین ها در یک رژیم غذایی متعادل ، ۱۰ تا ۱۵ درصد انرژی مورد نیاز بدن را تأمین می کنند .
پروتئین‌ها به‌عنوان سوخت به همان اندازه کربوهیدرات‌ها یعنی ۴ کالری به ازای هر گرم انرژی تولید می‌کنند ( چربی‌ها به ازای هر گرمشان ۹ کالری انرژی تولید می‌کنند ).
در رژیم های غذایی فقیر، زمانی که بدن با کمبود انرژی مواجه می شود به ناچار پروتئین ها می سوزند و ایجاد انرژی می کند که این امر منجر به تحلیل عضلات و لاغری مفرط می گردد .

پروتئین و بیماری ها

در سطح مولکولی، کلیه مکانیسم‌های زیستی سلول‌ها توسط پروتئین‌ ها انجام می‌شود. پروتئین‌ها با ارتباط با یکدیگر بطور دقیق و بسیار کنترل شده‌ای وظایف خود را انجام می‌دهند. اساس مولکولی اغلب بیماری‌ ها، بروز نقص یا تداخل در این کارکرد عادی پروتئین‌ها، که از طریق آن مکانیسم‌های زیستی سلولی را انجام می‌دهند، می‌باشد. اگر کار پروتئین‌ها از حالت طبیعی خارج شود می‌توانند باعث بروز بیماری‌های مختلف شوند. از جمله این بیماری‌ها ، سرطان است.
پریون یکی از پروتئین‌ هایی است که بطور عادی در سلول‌های عصبی بیان می‌شود ( تولید می شود ) . جهش در این پروتئین می‌تواند باعث تغییر ساختار این پروتئین شده به‌طوری‌که پروتئین جهش یافته می‌تواند مجتمع شده و پلاک‌های پروتئینی را در سلول‌های عصبی ایجاد کند.
یک اشتباه یا جهش در روند ترجمه ( بیان یا تولید  ) پروتئین در سلول که باعث شود یک اسید آمینه در جای اشتباهی از زنجیره پلی پپتیدی قرار گیرد عواقب مهمی به دنبال دارد. در بسیاری از مواقع پلی پپتید نمی تواند پروتئین را به شکلی درست ایجاد کند و پروتئین غیر فعال می شود. این وضعیت ممکن است باعث شود برخی از صفات و یا فرایندها در یک فرد خاموش شوند . بسته به این که فرد با این تغییر می تواند با محیطی که در آن زندگی می کند سازگاری مطلوبی پیدا کند یا نه این امر می تواند مفید یا مضر باشد. اگر تغییر در اسید آمینه مطلوب باشد، تغییر به وجود آمده انتخاب خواهد شد و فرد به اندازه ای زندگی می کند که می تواند تولید مثل کند و این توالی اسید آمینه جدید را تحکیم بخشد. ولی اگر این جهش نامطلوب باشد منجربه ایجاد بیماری های ژنتیکی می گردد .

اسیدهای آمینه  

اسید آمینه ها واحد های تشکیل دهنده پروتئین هستند.

اسیدهای آمینه از نظر علم تغذیه به سه دسته تقسیم می شوند :

1- اسیدهای آمینه ضروری :
اصطلاح اسیدهای آمینه ضروری بدین دلیل گفته می‌شوند که بدن انسان قادر به ساخت آنها نیست و حتماً باید از طریق مواد غذایی به بدن برسند. این اسیدهای آمینه عبارتند از: آرژنین – لیزین – تره اونین – متیونین – والین – فنیل آلانین لوسین – تریپتوفان – ایزولوسین – هیستیدین.

۲- اسیدهای آمینه نیمه ضروری :
به آن دسته از اسیدهای آمینه گفته می شود که فقط در دوران کودکی و رشد ضروری هستند یعنی اگر به اندازه کافی در رژیم غذایی کودکان نباشد موجب اختلال رشد آنها می گردد .
اسید آمینه های نیمه ضروری عبارتند از: گلیسین – آلانین – سرین – سیستئین – آسپارتیک اسید – پرولئین – هیدروکسی پرولئین.

۳- اسیدهای آمینه غیر ضروری :
اسیدهای آمینه ای هستند که در صورت فقدان آنها در غذا بدن قادر است از متابولیسم چربی ها  ، پروتئین ها و عامل آمینی سایر اسیدهای آمینه آنها را تولید کند. بنابراین عدم وجود این اسیدهای آمینه در غذا  در اعمال حیاتی بدن مشکلی ایجاد نمی کند . اصطلاح « غیر ضروری » تا حدودی می‌تواند برای ما گمراه کننده باشد و باید بدانیم که تمام اسیدهای آمینه ها ، ضروری و مورد نیاز بدن انسان جهت یک متابولیسم مناسب هستند و مطمئنا دریافت مقدار کافی از اسیدهای آمینه های غیر ضروری مانند گلوتامین در طول بیماری‌ها و هنگام بهبودی در دوران نقاهت ،  ضروری می گردد.
اسید آمینه های غیر ضروری ( قابل تولید در بدن ) عبارتند از : آلانین ، آرژنین ، اسید اسپارتیک ، سیستئین ، اسید گلوتامیک ، گلوتامین ، گلیسین ، هیدروکسی پرولین ، پرولین ، سرین و تیروسین .

اگرچه تمام اسیدهای آمینه برای بدن و رشد عضلات لازم هستند. ولی بعضی از آنان در مقایسه با بقیه از اهمیت خاصی برخوردارند.برای مثال اسیدهای آمینه گلیسین و آرژنین در تحریک ترشح هورمون رشد خود بدن تأثیر دارند. از طرف دیگر گلیسین در کنترل افسردگی حائز اهمیت است. اسید گلوتامیک فراوان‌ترین اسید آمینه موجود در عضلات است که نقش مهمی در تولید انرژی دارد و برای این کار خود به ویتامین B6 و B3 نیازمند است.

 نقش برخی از اسید های آمینه در اعمال حیاتی بدن :

آرژنین :  آزاد کردن هورمون رشد از مغز  ، تحریک رشد عضله

گلیسین :  آزاد کردن هورمون رشد از مغز ، کمک به ساخت کراتین ، کنترل افسردگی ، جلوگیری از تشکیل اسید لاکتیک و دیرخسته‌شدن ورزشکار.

هیستیدین :  تحریک رشد نوزادان و شیرخواران ، جلوگیری از دردهای مفصلی.

اسید گلوتامیک :  تقویت حافظه و تمرکز حواس ، عضله‌سازی ، تولید انرژی در عضله

سرین :  بالابردن قند خون ، تولید انرژی در عضله

آلانین :  کمک به تنظیم قند خون ، جلوگیری از تحلیل عضلات.

سیستین :  کاهش درد ناشی از التهاب ، به تأخیر انداختن پیری ،  کاهش التهاب ناشی از آسیب ،  آنتی اکسیدان برای بافت‌های بدن.

لیزین :  جلوگیزی از آب شدن عضلات ،  کمک به ساخت کارنی‌تین‌ البته به کمک ویتامین C ،  بالابردن توان فرد در ورزش های استقامتی.

لوسین و ایزولوسین :   ضروری برای رشد و نمو عضلات بدن ، دارای خاصیت آنابولیکی و بالابردن کارایی ورزشی.

مخزن اسیدهای آمینه آزاد در بدن

مخزن آمینو اسید، عامل سوخت و ساز متعادل بدن است. مخزن آمینو اسید به مقدار کل اسید آمینه های آزاد موجود در بدن انسان گفته می شود. اندازه این مخزن به مقدار حدود 120 تا 130 گرم در یک مرد بزرگسال است.
پروتئین موجود در مواد غذایی در دستگاه گوارش ما به اسیدهای آمینه تجزیه می شود و سپس دوباره به صورت پروتئین های جدید در می آید. این فرایند زیستی پیچیده ، بیوسنتز پروتئین نامیده می شود

ساختار اسید آمینهساختار اسیدهای آمینه

هر اسید آمینه، از یک کربن نامتقارن به نام کربن α تشکیل یافته‌است که با چهار گروه مختلف کربوکسیل (COOH) ، اتم هیدروژن، گروه آمینه بازی (NH۲-) و یک زنجیره غیر جانبی (R-) پیوند برقرار می‌کند. ریشه R ممکن است یک زنجیره کربنی یا یک حلقه کربنی باشد. عوامل دیگری مانند الکل، آمین، کربوکسیل و نیز گوگرد می‌توانند در ساختمان ریشه R شرکت کنند. اختلاف هر اسید آمینه با سایر اسیدهای آمینه ، در زنجیره جانبی آنها است و بدین ترتیب یک الفبای بیست حرفی برای ساخت پروتئین‌ها بوجود می‌آید. این بیست اسید آمینه می‌توانند با هر ترکیب و به هر تعداد در ساختار یک پروتئین دخالت کنند.

انواع اسید آمینهانواع اسیدهای آمینه

گلیکوکول ( Gly ) : گلیکوکول که گلیسین نیز نامیده می‌شود  در ساختمان پروتئینهایی مانند کلاژن ، الاستین و رشته ابریشم به مقدار فراوان وجود دارد.

آلانین ( Ala ) : در تمام پروتئین ها فراوان است.

والین ( Val ) : از اسید آمینه های ضروری برای انسان است و به مقدار کم در بیشتر پروتئین ها یافت می‌شود.

لوسین ( Leu ) : ازاسید آمینه های ضروری برای انسان بوده و در بیشتر پروتئین ها به مقدار زیاد وجود دارد.

ایزولوسین ( Ile ) : از اسید آمینه های ضروری برای انسان است .

لیزین ( Lys ) : این اسید آمینه برای انسان ضروری بوده و در بیشتر پروتئین ها ، بویژه در هیستونها به مقدار فراوان دیده می‌شود. لیزین در سنتز کلاژن نیز شرکت می‌کند .

آرژنین ( Arg ) : این اسید آمینه در پروتئین هایی مانند هیستون و پروتامین بسیار فراوان است. آرژنین بسیار قلیایی است. گروه انتهای این اسید آمینه را که شامل سه ازت می‌باشد، گوانیدین می‌نامند.

اسید آمینه های الکل‌دار

سرین ( Ser ) : اسید آمینه‌ای است که در رشته‌های ابریشم بسیار فراوان بوده و در ساختمان چربی ها و پروتئین های مرکب نیز شرکت می‌کند.

تره اونین ( Thr ) : از دسته اسید آمینه های ضروری برای انسان می باشد .
 
اسیدهای آمینه گوگرد دار

سیستئین ( Cys ) : این اسید آمینه نقش مهمی در ساختمان فضایی پروتئین ها با یکدیگر بر عهده دارد زیرا عامل تیول (SH-) موجود در دو مولکول سیستئین در یک زنجیره پلی پپتیدی و یا دو مولکول سیستئین در دو زنجیره پلی پپتیدی ، یک پیوند کوالان با یکدیگر می‌سازند و در نتیجه دو مولکول سیستئین با یکدیگر پیوند برقرار می کنند .

متیونین ( Met ) : متیونین از اسیدهای آمینه ضروری برای انسان است که مقدار آن در پروتئینها نسبتا کم است.

اسید آسپارتیک ( Asp ) : در پروتئین ها به مقدار زیاد یافت می‌شود. اسیدیته این اسید آمینه زیاد است.

اسید گلوتامیک ( Glu ) : مقدار آن در پروتئین زیاد است و نقش مهم آن انتقال عامل آمین در واکنشهای بیوشیمیایی است.

اسیدهای آمینه آمیدی

گلوتامین ( Gln )
آسپاراژین ( Asn )
این ترکیبات روی ریشه R دارای یک عامل آمیدی هستند. این اسیدهای آمینه در سنتز پروتئینها شرکت نموده و نقش مهمی را در انتقال آمونیاک دارا هستند.

اسیدهای آمینه حلقوی

بعضی از این اسیدهای آمینه به علت دارا بودن حلقه بنزنی ، عطری ( آروماتیک ) نامیده می‌شوند و برخی دیگر دارای یک حلقه هترو سیلیک هستند.

فنیل آلانین ( phe ) : از اسیدهای آمینه ضروری برای انسان بوده و در پروتئین ها به مقدار فراوان یافت می‌شوند. در ساختمان این اسید آمینه یک حلقه بنزنی و یک زنجیر جانبی آلانین شرکت دارد.

تیروزین ( Thr ) : این اسید آمینه به مقدار فراوان در پروتئین ها دیده می‌شود. حلالیت آن در آب کم است. تیروزین را پاراهیدروکسی فنیل آلانین هم می‌نامند. زیرا از اکسیداسیون فنیل آلانین حاصل می‌شود.

تریپتوفان ( Trp ) : اسید آمینه ضروری برای انسان است که به مقدار کم در پروتئین ها وجود دارد.

هیستیدین ( His ) : این اسید آمینه در تمام پروتئین ها به مقدار اندکی وجود دارد ولی مقدار آن در هموگلوبین نسبتا زیاد است.

پرولین ( Pro ) : اسید آمینه‌ای است که در پروتئین هایی مانند کلاژن و رشته‌های ابریشم به مقدار فراوان دیده می‌شود. این اسید آمینه نقش مهمی در ساختمان فضایی پروتئین ها به عهده دارد .
مطالب بیشتر در باره پروتئین ها
  در درون بدن چه می گذرد ؟

مطالب دیگری از سایت


آیا با رژیم غذایی گیاهی دچار کمبود پروتئین می شویم ؟ نظر پزشکانی که خود گیاه خوارند .
روش تهیه سه سالاد دلپذیر و مغذی گیاهی همراه با روش تهیه سس های آن ها
شناخت پروتئین ها و اسیدهای آمینه - مکمل های گیاهی پروتئین برای ورزشکاران
یک اسموتی خوشمزه گیاهی و سرشار از پروتئین
مزایای رژیم‌های سرشار از پروتئین گیاهی چیست؟
منابع غذایی پروتئین ها و مقدار پروتئین در آن ها
چگونگی پروتئین‌سازی در داخل سلول بر اساس فرامین ژن ها
عوارض مصرف بیش از اندازه پروتئین چیست؟ میزان نیاز روزانه بدن به پروتئین چقدر است ؟





موضوع : در درون بدن چه می گذرد، 
نشانک ها: پروتئین ها،
پیوندها : لینک ویدئو در آپارات،




جمعه 6 دی 1398 07:44 ق.ظ
Suzanna Barcelona Trøje ChauJon Tyrel
دوشنبه 2 دی 1398 11:00 ب.ظ
Jannie Köp Sverige Tröja Mickeye Minda
دوشنبه 2 دی 1398 01:13 ب.ظ
Casimira Nuova Maglia Milan KaraQow Lavon
جمعه 17 آبان 1398 12:35 ب.ظ
Excellent, what a web site it is! This blog presents helpful facts to us, keep it up.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد
 
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic