Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد






 کربوهیدرات ها که اغلب افراد آن را به عنوان نشاسته و قند می شناسند، یکی از سه منبع عمده انرژی است و بیشترین جزء غذای جوامع را تشکیل می دهد. گاهی تا 90 درصد انرژی رژیم غذایی افراد فقیر از منبع کربوهیدراتها تأمین می گردد ( به ویژه در نواحی گرمسیر)


کربوهیدرات ها حدود 43 انرژی گیاهان دنیا را که زندگی حیوانات برای تأمین غذا به آن بستگی دارد، تشکیل می دهد. گیاهان سبز تحت تأثیر نور خورشید قادر به ساخت کربوهیدراتها از آب و گازکربنیک می باشند. مقداری از این کربوهیدرات که فیبر نامیده می شود و قسمت اعظم آن سلولز است، در ساختمان گیاهان برای استقامت آن مورد استفاده قرار می گیرد. مقدار دیگری برای رشد گیاه به انرژی تبدیل می شود و ممکن است بقیه آن به شکل قند یا نشاسته در گیاه ذخیره شود.
بشر برای تغذیه خود در کشت انواع دانه ها، میوه ها و ریشه های حاوی کربوهیدرات بسیار موفق بوده است .
کربوهیدرات‌ها، هم در خوراکی‌هایی که برای‌مان خوب است ( مثل سبزیجات ) و هم در آنهایی که مضر می‌دانیم‌ ( مثل دونات‌ها ) وجود دارند. این باعث می‌شود بتوان کربوهیدرات‌ها را به دو گروه کربوهیدرات‌های خوب و بد تفکیک کرد. کربوهیدرات‌های بد معمولا در شیرینی‌ها، مواد غذایی فرآوری شده، برنج و نان سفید و دیگر محصولات تهیه شده از آرد سفید وجود دارند، که همگی این‌ها کربوهیدرات‌های ساده و معمولا فاقد ارزش غذایی هستند، یعنی فقط کالری را در اختیار بدن می گذارند و ماده مغذی دیگری از قبیل الیاف ( فیبر ) ، ویتامین و مواد معدنی ندارند
کربوهیدرات‌ها‌ی خوب، معمولا کربوهیدرات‌ها‌ی از نوع پیچیده هستند که در غلات سبوس‌دار، میوه‌ها، سبزیجات، لوبیا و حبوبات ذخیره شده‌اند. این مواد که بطور تدریجی به بدن انرژی می رسانند ، سرشار از مواد مغذی نیز هستند.
در ادامه مطلب ،  در باره کربوهیدرات ها و انواع آن ها بیشتر می گوییم .
کربوهیدرات‌ها ( هیدرات‌های کربن یا مواد قندی ) چه هستند؟

کربو هیدرات ها از اتم‌های کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده‌اند. کربوهیدرات‌ها در بدن بیشتر به عنوان مولکول‌های ذخیره‌کننده انرژی عمل می‌کنند، اما کاربردهای ساختاری مانند ایفای نقش در انتقال پیام را نیز دارند.

کربوهیدرات ها به سه دسته ساده، مرکب و پیچیده تقسیم می‌شوند :

تک قندی های ساده :

گلوکز( قند خون که دکستروز هم نامیده می شود ) ، فروکتوز ( قند میوه یا قند عسل ) و گالاکتوز از کربوهیدرات های ساده  شش کربنی هستند که نقش مهمی در تولید انرژی در بدن انسان دارند .
گلوكز به صورت آزاد در میوه ها وجود دارد. گلوكز به نام قند خون مشهور است.
فروكتوز یا قند میوه  یا قند انگور همراه با گلوكز در میوه و عسل وجود دارد. فروکتوز قدرت شیرینی بیشتر از قند معمولی  داشته و سرعت جذب آن در بدن كمتر از گلوكز است. 
 
کربوهیدرات های مرکب :
 
کربوهیدرات های مرکب ، شامل دی ساکاریدها ( دو قندی ) و پلی ساکاریدها ( چند قندی یا قند پیچیده ) هستند . ساکارز ( قند شکر ) ، مالتوز ( قند جوانه جو )  و لاکتوز ( قند شیر ) نمونه ای از قندهای دی ساکارید هستند.

تبدیل دی ساکارید ها به تک قندی ها :
دی ساکاریدها در بدن و با ترکیب با آب به قندهای ساده منو سکارید تبدیل می شوند :
لاکتوز+آب= گالاکتوز+ گلوکز
مالتوز +آب= گلوکز + گلوکز
ساکارز+آب=فروکتوز+گلوکز
آمیلوز، پلیمر خطی گلوکز است .

کربوهیدرات های پیچیده :
 
نشاسته ، کربوهیدرات ذخیره‌ شده در گیاهان (سیب زمینی، نان، برنج و…) است که از بهم پیوستن تک قندی‌ها به اشکال مختلف حاصل می‌شوند و در بدن پس از گوارش به مالتوز تبدیل شده و سرانجام به تک ‌قندی‌های گلوکز، فروکتوز و گالاکتوز تبدیل می گردد . این سه تک ‌قندی جذب خون شده و پس از عبور از کبد به وسیله گردش خون در سرتاسر بدن پخش می‌گردد.

گلیکوژن تنها شکل  قند تولید شده در بدن انسان و جانوران است که در بافت کبد و ماهیچه ها ذخیره می گردد . مقدار ذخیره گلیکوژن در انسان ۳۵۰ گرم است. حدود ۱۰۰ یا ۱۰۸ گرم گلیکوژن در کبد است و بقیه در ماهیچه‌هاست. مقدار ذخیره گلیکوژن در بدن انسان تنها به اندازه ای است که نیازهای نصف روز انسان را تأمین می‌کند. بدین صورت که فردی گرسنه‌است و غذا نمی‌خورد، گلیکوژن کبدی، قند خون وی را تأمین ‌کند و گلیکوژن ماهیچه‌ها، نیازهای عضلانی را تأمین نماید. 

سلولز نیز پلی‌ساکاریدی است که در گیاهان تولید می‌شود. تفاوت ساختمانی سلولز با نشاسته این است که در سلولز پیوندهای عرضی بیشتری مابین ملکول های قندی وجود دارد . در روده پستانداران آنزیمی برای تجزیه سلولز موجود در غذای آن ها وجود ندارد. در روده  جانوران علف خوار،  سلولز توسط آنزیم سلولاز که توسط باکتری‌های روده‌ای آن‌ها تولید می‌شود تجزیه می‌شود.

مشتقات تک قندی ها:

از منوساکاریدها مشتقاتی تهیه می شود که در صنایع غذایی به عنوان شیرین کننده و جایگزین گلوکز و ساکارز کاربرد دارند .
یکی از مشتقات تك قندی ها ، سوربیتول است كه از احیای گلوكز به دست می آید و به نام قند الكل گلوكز مشهور است و در بین تك قندی ها سرعت جذب خیلی كندی دارد. افراد دیابتی به مقداركم می توانند به عنوان شیرین كننده از آن استفاده كنند. اما اگر به مقدار زیاد استفاده شود ایجاد نفخ می كند.

اینوزیتول هم  یکی دیگر از مشتقات تك قندی ها است و ترکیب آن با اسید فسریک به نام اسید فیتیك مشهور است. برای از بین بردن اسید فیتیك در هنگام تهیه نان، باید خمیر را با استفاده از مخمرها عمل آورد تا اسید فیتیك آن تجزیه شود . اسید فیتیک باقی مانده در نان مانع جذب عناصر معدنی در روده انسان می گردد .
مانیتول هم که یك قند الكل است و به علت جاذبه الرطوبه بودن در شیرینی سازی كاربرد دارد جزو مشتقات تک قندی ها است. گزیلوز هم از مشتقات دیگر تک قندی ها است.

سوخت‌وساز ( متابولیسم ) کربوهیدرات‌ها در بدن

کربوهیدرات‌های مختلف در دستگاه گوارش انسان به به گلوکز تبدیل می‌شوند و گلوکز جذب شده به خون به سلول های بدن رفته و به دو طریق هوازی و غیر هوازی ، متابولیسم پیدا کرده و تولید انرژی می کند :

متابولیسم هوازی گلوکز  :
در متابولیسم هوازی ،  ابتدا مولکول گلوکز می‌شکند و دو مولکول اسید پیرویک ایجاد می‌کند، اسید پیرویک دکربکسیله می‌شود و به مشتق استیل تبدیل می‌شود، مشتق استیل با کوآنزیم A ترکیب می‌شود و استیل کوآنزیم A را ایجاد می‌کند. استیل کوآنزیم A طی یک سلسله واکنش‌های پیاپی به آب، انرژی و CO۲ تبدیل می‌شود.

متابولیسم بی‌هوازی گلوکز :
زمانی که بدن در شرایط اضطراری قرار می‌گیرد متابولیسم بی‌هوازی گلوکز رخ می‌دهد. مثلاً ورزشکاری که فعالیت سنگین انجام می‌دهد، قادر به تأمین کل انرژی مورد نیاز خود از طریق متابولیسم هوازی گلوکز نیست و  قسمتی از انرژی خود را از طریق بی‌هوازی تأمین می‌کندو یا در شرایطی که فرد در حالت خفگی قرار می‌گیرد ( درآب یا دود ) بدن از طریق متابولیسم بی‌هوازی گلوکز، سعی در حفظ حیات می‌کند.
در متابولیسم غیر هوازی گلوکز، مولکول گلوکز می‌شکند و دو مولکول اسید پیروویک ایجاد می‌کند، هر مولکول اسید پیروویک احیاء می‌شود و اسید لاکتیک ایجاد می‌کند.
علت اینکه اسید لاکتیک باعث گرفتگی ماهیچه یا خستگی ورزشکاران می‌شود، متابولیسم بی‌هوازی گلوکز است. اسید لاکتیک جمع شده در ماهیچه ها با جریان خون به کبد می‌رود و مجدداً تبدیل به گلیکوژن می‌شود و دوباره قند می‌سازد.
بنابراین در شرایط بی‌هوازی از متابولیسم گلوکز دو ATP ( آدنوزین تری فسفات ) و در شرایط هوازی از متابولیسم گلوکز، سی و هشت ATP انرژی حاصل می‌شود.  
ساختار تمام کربوهیدرات‌ها یکسان نیست. کربوهیدرات‌های ساده که در چیپس، کلوچه و نان سفید وجود دارند به سادگی هضم می‌شوند اما کربوهیدرات‌های مرکب که در میوه‌ها و سبزی‌ها و نان جو و سایر حبوبات وجود دارند به سرعت هضم نشده و درصد سوخت آن‌ها پایین است.

کارکرد مواد قندی و نشاسته در بدن

تولید گرما و انرژی
نقش اصلی و عمده کربوهیدرات ها، تولید انرژی در بدن است.
تنظیم قند خون
بدن سالم بعد از جذب قندها به وسیله اعمالی که انجام می‌دهد، مقدار گلوکز خون را تا حدودی ثابت نگه می‌دارد.
ذخیره قند در بدن 
مقدار اضافی مواد قندی و نشاسته‌ای در کبد و ماهیچه‌ها به میزان معینی ذخیره و بقیه به صورت چربی در بافت چربی ذخیره می‌گردد تا در صورت لزوم، بدن بتواند به عنوان منبع انرژی از آن استفاده نماید.
 
انرژی‌زایی کربوهیدرات‌ها

کربوهیدرات‌ها انرژی‌زا هستند و انجام اعمال حیاتی را تسهیل می‌نمایند، از این رو از بهترین مواد تغذیه‌ای برای ورزشکارانند. مواد قندی و نشاسته‌ای یکی از مهم‌ترین و ارزانترین منابع انرژی در رژیم غذایی انسان به‌شمار می‌روند. قسمت مهمی از غذاهای مردم آسیا، آفریقا و بسیاری از نقاط جهان از مواد قندی و نشاسته‌ای تشکیل شده‌است. به علت ارزانی کربوهیدرات‌ها، اکثر مردم از آن‌ها استفاده می‌کنند و ۴۰ تا ۵۰ درصد غذای روزانه را تشکیل می‌دهند. هنگامی که کربوهیدرات‌ها وارد بدن می‌شوند به انرژی تبدیل می‌گردند و مقدار اضافی آن‌ها در بافتهای چربی ذخیره می‌شود. در همه نقاط دنیا یک ماده غذایی نشاسته‌ای، غذای اصلی مردم است. در بیش از ۵۰ درصد کشورهای دنیا برنج، گندم، ذرت، سیب زمینی و نان، را به عنوان غذای اصلی استفاده می‌کنند.

شاخص قندخون

غذاهای حاوی قند زیاد مثل شیرینی‌جات، قند خون را به‌سرعت افزایش می‌دهند ( به اصطلاح ،  شاخص قند خون بالایی دارند ) و خوراکی‌های شیرین طبیعی ، قند خون را به آرامی و به میزان پایین‌تری افزایش می‌دهند. طبق تحقیقات دانشگاه هاروارد؛ غذا‌های با شاخص قند خون بالا ، با ایجاد بیماری هایی مانند دیابت ، چاقی، بیماری‌های قلبی و سرطان‌های خاص مرتبط هستند. از طرفی یافته‌ها‌ی دیگر هم نشان می‌دهد که  پیروی از یک رژیم غذایی حاوی قند پایین هم مفید نیست ، بدین معنی که بدن انسان نیاز به کالری و انرژی کربوهیدرات ها را دارد ولی  این کربوهیدرات ها را باید به فرم طبیعی آن ( میوه ها و فیبرهای گیاهی ) دریافت کند.

 کربوهیدراتها از نظر طعم و حلالیت

می توان کربوهیدراتها را بر حسب طعم شیرین طبقه بندی نمود. فروکتوز ( قند عسل ) شیرین ترین کربوهیدرات است و نشاسته کمترین میزان شیرینی را دارد و در واقع اصلاً شیرین نیست. موز سبز دارای نشاسته زیادی می باشد، همزمان با رسیدن، نشاسته آن به گلوکز تبدیل می شود و طعم شیرین پیدا می کند. برعکس، شیرینی ذرت، وقتی می رسد کم می شود زیرا قند آن به نشاسته تبدیل می شود.

نشاسته ها از نظر قابلیت حل شدن در آب متفاوتند. به دلیل اینکه ساکارز ( شکر ) شیرین تر و قابل حل تر از سایر قندهاست، در نوشابه ها و صنایع غذایی به کار می رود.
مطالب بیشتر در باره کربوهیدرات ها
  در درون بدن چه می گذرد ؟ 

مطالب دیگری از سایت






موضوع : در درون بدن چه می گذرد، 
نشانک ها: کربوهیدرات ها،
پیوندها : لینک ویدئو در آپارات،




جمعه 15 آذر 1398 09:26 ق.ظ
I always emailed this website post page to all my friends, for the reason that
if like to read it afterward my contacts will too.
یکشنبه 10 آذر 1398 10:13 ق.ظ
Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on everything.

Would you advise starting with a free platform like Wordpress
or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely confused ..
Any recommendations? Many thanks!
شنبه 2 آذر 1398 08:05 ب.ظ
It's going to be end of mine day, however before end I am reading
this enormous article to improve my knowledge.
پنجشنبه 23 آبان 1398 09:59 ب.ظ
Nice response in return of this matter with genuine arguments and telling the whole thing concerning that.
Maglietta Leverkusen StuartVjl Neue Juventus Heimtrikot Kaufen BretJbuqw

Desireeux fotbollströjor RochelleS
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد
 
ساخت وبلاگ در میهن بلاگ

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | اخبار کامپیوتر، فناوری اطلاعات و سلامتی مجله علم و فن | ساخت وبلاگ صوتی صدالاگ | سوال و جواب و پاسخ | رسانه فروردین، تبلیغات اینترنتی، رپرتاژ، بنر، سئو