Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد





درمان و کنترل دیابت

دیابتی ها  با رعایت یک رژیم غذایی مشتمل بر مصرف سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و ماهی و محدود کردن شدید فراورده‌های شیرینی‌پزی و شکر و محدود کردن دریافت
کربوهیدرات می‌توانند حال خود را بهبود بخشند . استفاده از غلات و دانه‌های کامل به جای فراورده‌های شیرینی و نان‌پزی ( آرد سفید )  با کمک به احساس سیری و خوردن کمتر باعث محدود کردن دریافت کالری اضافی خواهد گردید.
برپایه پژوهش‌هایی که در اروپا انجام گرفته‌است نشان داده شده که دریافت مقادیر بسیار زیاد پروتئین به کلیه‌های یک فرد دیابتی آسیب وارد می‌کند بنابراین دیابتی‌ها باید از مقادیر کمتر گوشت و تخم مرغ استفاده نمایند. همچنین تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که کربوهیدرات‌های تصفیه شده میزان نیاز به انسولین را افزایش می دهد. از طرف دیگر، چربیهای غیر اشباع تک‌پیوندی و چندپیوندی موجود در سبزیجات و چربی‌های امگا-۳ موجود در روغن ماهی و همچنین استفاده از آرد کامل و دانه‌های کامل به جای آرد تصفیه شده نیاز به انسولین را کاهش می‌دهد.
در ادامه مطلب اطلاعات جامع تری در باره نقش تغذیه در کنترل و درمان دیابت خواهد آمد .

تغذیه در دمان دیابتتعذیه در درمان دیابت

اگر سعی دارید که از بروز دیابت  پیشگیری کرده و یا آن را کنترل کنید، خوردن غذای سالم اهمیت بسیار زیادی برای شما دارد. اگر چه ورزش و تحرک بدنی هم از این نظر اهمیت دارد، اما غذایی که شما می‌خورید بیشترین تأثیر را در کاهش وزن و جلوگیری از دیابت دارد .
رژیم غذایی مناسب در دیابت عبارت است از یک برنامه غذایی سالم که غنی از عناصر مغذی، کم چرب، بدون قتد افزوده و حاوی میزان متوسط کالری باشد. البته این یک رژیم غذایی سالم برای همه افراد است. تنها تفاوت رژیم غذایی لاغری برای افراد دیابتی در این است که این افراد باید به برخی از غذاهای انتخابی خود ، بویژه نوع و مقدار کربوهیدرات‌هایی که مصرف می‌کنند ، توجه بیشتری داشته باشند ، یعنی کربوهیدرات‌های فیبردار را که  گلوکز آن ها در بدن به کندی آزاد می‌شود ، انتخاب کنند.
بهترین برنامه غذایی  در دیابت آن است که کربوهیدرات‌های زیاد سفید شده مانند نان سفید، پاستا و برنج و نیز موادی مانند نوشابه‌های قنددار، آب نبات، غذاهای بسته بندی شده و آماده در مصرف نگردد. به جای این مواد غذایی نامطلوب، بیشتر، کربوهیدرات‌های پیچیده و فیبردار را انتخاب کنید تا قند خون شما یک دفعه بالا نرود.

1- مصرف حبوبات ( مانند انواع لوبیا‌ و عدس )، سبزیجات ( بخصوص پیاز، سیر ، نخود فرنگی، كلم بروكلی، كرفس ) و میوه‌جات كم شیرین ( مانند كیوی، آلبالو، توت فرنگی ) توصیه می‌شود كه میوه‌جات و سبزیجات علاوه برداشتن فیبر حاوی مقدار زیادی عوامل آنتی اكسیدانی مانند ویتامین E ، ویتامین C ، بتاكاروتن ( پیش ساز ویتامین A ) و عناصر مغذی گوناگون هستند كه مصرف آنها برای بیماران قندی ضرورت دارد.
2- بین 50 تا 60 درصد كل كالری روزانه از كربوهیدرات ها باشد كه بهترین نوع كربوهیدرات ها، غذاهای نشاسته‌ای پرفیبر است كه در نان‌های سبوس‌دار و غلات كامل یافت می‌شود. قند موجود در غذاهای خورده شده با فیبر زیاد خیلی به كندی جذب روده‌ها می‌شود .
3- بیمارانی كه در كنار رژیم غذایی قرص نیز مصرف می‌كنند برای جلوگیری از پایین افتادن قند خون، قبل از خواب یك میان وعده ( مثلاً 1 عدد میوه ) مصرف نمایند.
4- از گوشت سفید مثل ماهی بجای گوشت قرمز استفاده نمایند.
5- مقدار دریافت نمك را در سطح پائین نگه دارند.
6- مصرف چربی‌های غذائی باید بصورت كنترل شده و به مقدار كم باشد تا كمتر دچار بیماری‌های قلبی – عروقی شوند. غذاهای حاوی چربی های غیراشباع مانند آووکادو، بادام، گردو، زیتون و روغن بادام زمینی ، می تواند به کاهش سطح کلسترول کمک کند.
7- میوه ها سر شار از ویتامین و مواد مورد نیاز بدن هستند. تمام میوه ها حاوی قند طبیعی هستند ولی در صورت مصرف بیش از اندازه می توانند موجب بالا رفتن قند خون شوند.  
مصرف روزانه سیب به علت كند كردن روند جذب قند در بدن موجب كنترل قند خون در مبتلایان به دیابت  می شود . سیب از جمله میوه ها و منابع غنی فیبر است كه به علت داشتن پكتین و داشتن شاخص قندی كمتری نسبت به سایر میوه ها به عنوان یك میان وعده مناسب بویژه در مبتلایان به دیابت به شمار می رود.
8- مواد قندی ساده موجود در قند و شکر، مربا، شربت و نوشابه و کیک و شیرینی ،  به سرعت قندخون را بالا می برند و باید از برنامه غذایی فرد دیابتی حذف شود و مصرف قندهای مرکب موجود در مواد طبیعی ومیوه ها مثل خرما ، کشمش، انجیر و توت خشک جایگزین آن ها شود

مواد مغذی لازم در مبتلایان دیابت

- ویتامین C: ویتامین ث ، باعث کاهش مقاومت به انسولین شده ، با عفونتها مقابله کرده و قدرت عروق خونى را افزایش مى‌دهد. در صورت وجود مشکلات کلیوى مصرف دوزهاى بالاى ویتامین C بایستى تحت نظر پزشک باشد. بیوفلاونوئیدها، مشابه با عملکرد ویتامین C نقش ایفا مى‌کند.
- ویتامین E : همراه با توکوفرول باعث پیشگیرى از عوارض عروقى مى‌شود و باعث کاهش مقاومت به انسولین شده و به عنوان مکملى هست که باعث جلوگیرى از نیاز افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به انسولین مى‌شود.
- ویتامین B1: باعث کاهش مقاومت به انسولین مى‌شود و در افراد مبتلا به نوروپاتى دیابتى ( اختلالات اعصاب در اندامهاى بدن ) سطح این ویتامین پایین است. اگر کمبود وجود داشته باشد بایستى مصرف شود.
- ویتامین B12 : از آسیب اعصاب محیطى در بیماران دیابتى پیشگیرى مى‌کند.
- بیوتین: باعث کاهش قند خون شده و در پیشگیرى از اختلال اعصاب محیطى ناشى از دیابت بسیار موثر است.
- ویتامین D : باعث افزایش ترشح انسولین شده و سطح قند خون را پایین مى‌آورد.
- اینوزیتون: باعث بهبود حالت نوروپاتى یا اختلال اعصاب محیطى در دیابتی‌ها مى‌شود.
- اسید آلفا لیپوئیک: باعث کاهش نوروپاتى دیابت شده و در کاهش درد اندامهاى افراد مبتلا بسیار موثر است.
- کارنى تین: باعث کاهش دردهاى ناشى از نوروپاتى دیابتى شده و باعث کاهش درد مى‌شود.

مواد غذایى مفید در دیابت

حبوبات، جو، برنج قهوه‌اى، شیر سویا، عدس، ماهى، تخم مرغ، میوه‌هاى تازه، آووکادو، ریواس، گندم کوهى، گلابى، سبزیجات تازه، پیاز، قارچ، خربزه، هندوانه، کنگر فرنگى، اسفناج، آجیل، سیر، شنبلیله، دارچین .
دارچین، غنچه خشک شده گل میخک، زردچوبه، گل گاوزبان باعث تحریک ترشح انسولین مى‌شوند.

مکمل های فیبری و غذاهای حاوی الیاف دردرمان بیماری دیابتی

تحقیقات نشانگر آن است که غذاهای حاوی فیبر ( الیاف )  خطر بیماری قلبی- عروقی را در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، کاهش می دهد. محققین دریافته‌اند که مصرف مکمل های فیبری در بیماران دیابتی تیپ دو، سطح  LDL ( کلسترول بد ) خون را پایین و سطح HDL (کلسترول خوب ) را بالا می‌برد. یکی از علل مرگ بیماران دیابتی، ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی است. میزان کلسترول بالا یکی از عوامل خطرزا در بیماریهای قلبی- عروقی است و مکملهای فیبری می‌توانند در کاهش میزان کلسترول خون مفید باشند.

تغذیه در درمان دیابتتوصیه‌های تغذیه‌ای برای درمان بیماری دیابت در برنامه گیاه خواری

 آمار دیابت در میان گیاه خواران بسیار کمتر از افرادی است که از مواد حیوانی استفاده می‌کنند.
هر چه مصرف سبزی‌ها و مواد خام گیاهی در غذای روزمره بیشتر باشد بهبود بیماری سریع‌تر است.

 • اضافه کردن حداقل دو لیوان آب سبزیهای سبز شامل کاهو، جعفری، کرفس، خیار، اسفناج، بولاغ اوتی، و کلم قرمز به رژیم غذایی روزمره.
 • حذف کامل لبنیات.
 • جایگزین نمودن مواد حیوانی با حبوبات بخصوص عدس و ماش.
 • جایگزین نمودن قند‌های سفید و قندهای مصنوعی با میوهای خشک مانند توت خشک یا خرما. مصرف میوه‌های خشک در ابتدا باید کمتر باشد. اگرچه میزان این مصرف بستگی به مقدار سبزیهای مصرفی در روز دارد. اگر سبزی‌ها و آب آن‌ها در ابتدا بیشترین بخش غذای شما را تشکیل می‌دهند میزان مصرف میوه‌های خام و خشک می‌تواند بالا‌تر باشد.

 • اضافه کردن سبزیهای خام بصورت یک سالاد بزرگ بعنوان یک وعدهٔ غذایی شامل سبزیهای مختلف بخصوص کاهو، خیار، جوانه‌ها، بروکلی، کلم پیچ سبز و قرمز، کلم قمری، هویج و چغندر خام، گوجه فرنگی و انواع سبزیهای موسوم به سبزی خوردن بخصوص جعفری، گشنیز و شوید به همراه آووکادو و مشتی از دانه‌های خام مانند دانهٔ آفتابگردان یا کدوی خیس خورده در آب به مدت یکی دو ساعت، شاهدانهٔ خام و دانهٔ کتان بخصوص بصورت کوبیده شده.

در صورت تمایل به مصرف نان از کمترین میزان نان و همچنین از نان جو یا چاودار سبوس دار بدون روغن که به آن دانهٔ کتان اضافه شده باشد استفاده کنید.
از مصرف روغن، مواد حیوانی، قند و شکر و غذاهای آماده خودداری کنید.
مصرف برنج را به حداقل رسانده و آنرا با حبوبات مختلف که همراه سبزیهایی مانند هویج، بروکلی، نخود یا لوبیای سبز پخته شده باشند جایگزین کنید. در صورت تمایل به مصرف برنج از برنج قهوه‌ای استفاده کرد در طبخ آن از روغن استفاده نکنید.

ورزش در درمان دیابتورزش در درمان دیابت

علاوه بر تأثیر ریشه‌ای و مهم تغذیهٔ سالم بر بیماری دیابت باید به نقش فعالیت بدنی بصورت ورزش نیز اشاره نمود. ورزش و فعالیت بدنی حساسیت سلولی به انسولین را بالا برده و باعث پایین آوردن قند خون می‌گردد. ورزش و فعالیت بدنی همچنین از عوارض بیماری دیابت مانند سخت شدن و گرفتگی عروق ، بالا رفتن فشار خون و بیماریهای قلب و عروق جلوگیری کرده یا میزان این عوارض را کاهش می‌دهد.  
ورزش و فعالیت بدنی و تغذیهٔ سالم گیاهی علاوه بر اثرات ذکر شده با کاهش وزن باعث کنترل بهتر قند خون می‌گردند. اضافه وزن بخصوص بصورت تجمع چربی در اطراف شکم یکی از عوامل ریسک ابتلا به دیابت می‌باشد
ورزش به دیابتی‌ها کمک می‌کند که از شر حمله‌های قلبی و نابینایی و آسیب‌های عصبی در امان باشند. وقتی که غذا می‌خورید سطح قند خونتان افزایش می‌یابد. هر چه بیشتر سطح خون افزایش یابد قند بیشتری به یاخته‌ها می‌چسبد. وقتی که قند به یاخته بچسبد دیگر نمی‌تواند از آن جدا شود و تبدیل به ماده‌ای زیان‌آور به نام سوربیتول می‌شود که این ماده می‌تواند باعث نابینایی و ناشنوایی و آسیب‌های مغزی و قلبی و نشانگان پاهای سوزان و… گردد.
وقتی که قند وارد بدن شما می‌شود فقط می‌تواند در یاخته‌های کبد و ماهیچه ذخیره گردد. اگر یاخته‌های کبد و ماهیچه از کربوهیدرات اشباع باشند، قندها دیگر جایی برای رفتن ندارند. اگر ذخیره یاخته‌های ماهیچه در پی ورزش کردن مصرف گردد پس از صرف غذا قندها به وسیله ماهیچه جذب می‌شوند و مقدار آن‌ها در خون افزایش نمی‌یابد؛ بنابراین اگر با یک برنامه ورزشی منظم بتوانیم ذخیره قند ماهیچه‌ها را کاهش دهیم مسلماً می‌توانیم شاهد بهبود همه‌جانبه عوارض بیماری دیابت باشیم.

توصیه های عمومی در درمان دیابت

استرس، اضطراب و فشار روحی را در خود كاهش دهید، كمی آرامش فكری و استراحت داشته باشید، چون پژوهشهای اخیر دانشمندان حاكی از آن است كه یك استراحت ده دقیقه‌ای بعد از وقت  صبحانه یا ناهار دركاهش قند خون اشخاص دیابتی مؤثر می‌باشد.

• نور آفتاب مطلقا خاصیت درمانی و ضد التهابی برای بدن دارد. از تابش نور آفتاب بر روی بدن خود غافل نباشید. مصرف کرمهای ضد آفتاب را مطلقا کنار بگذارید.
• مثبت باشید و مثبت فکر کنید و از افراد یا موضوعاتی که باعث استرس، و منفی بودن شما می‌شوند پرهیز کنید.
• به قدرت هوشمندی و خود درمانی بدن ایمان داشته باشید. بدن بهتر از پزشک شما می‌داند چه باید بکند. یاد بگیرید که به بدن خود گوش دهید.
• به طبیعت نزدیک باشید و ساده زندگی کنید. مهر به خود، به طبیعت و همهٔ موجودات آنرا در دل زنده کنید. شفقت به خود و به حیات را در دل بپرورید که این روحی سالم و تنی سالم‌تر برایتان به ارمغان خواهد آورد.

نقش شیرین‌کننده‌ها در دیابت

شیرین‌کننده‌های مغذی :
قندهای غذایی؛ گروهی از کربوهیدرات‌های طبیعی هستند که طعم شیرین را در غذاها ایجاد می‌نمایند. این قندهای طبیعی در مواردی که حاوی گلوکز هستند، در دیابت نه تنها توصیه نمی‌شوند بلکه باید مصرف آنان محدود گردد. متابولیسم فروکتوز ( قند موجود در میوه ها ) وابسته به انسولین نمی‌باشد  و لذا ممکن است تصور گردد که در بیماری قند بی‌ضرر باشد، هر چند که باید توجه داشت که فروکتوز می‌تواند در کبد تبدیل به گلوکز و گلیکوژن گردد.
انواع شیرین کننده های مغذی عبارتند از :  
گلوکز یا دکستروز
فروکتوز یا قند میوه
سوکروز که ۵۰٪ گلوکز و ۵۰٪ فروکتوز است
قند ذرت که به ان شربت ذرت هم می‌گویند و حاوی مقدار زیادی گلوکز است
مالتوز که قند موجود در جو و آبجو است
عسل که ۳۵٪ گلوکز و ۴۵٪ فروکتوز دارد
پلی اول‌ها یا الکل‌های قندی:
پلی اول ها هر چند نوعی کربوهیدرات هستند ولی از نظر تکنیکی قند محسوب نمی‌گردند و از این رو به عنوان جایگزین قندهای طبیعی توصیه می‌شوند و به همین دلیل هم فراورده‌های حاوی آنان را با برچسب «بدون قند» روانه بازار می‌نمایند. با این وجود باید توجه داشت که این فراورده‌ها براحتی در کبد به قند تبدیل می‌شوند و اگر زیاد مصرف گردند، مضرات زیادی نیز دارند. این فراورده‌های شیرین‌کننده برای دیابت توصیه نمی‌شوند. پلی اول ها شامل سوربیتول ، زایلیتول ، ایزومالت و مانیتول هستند .

شیرین‌کننده‌های غیر مغذی :
انواع متعددی از شیرین‌کننده‌های غیر مغذی که در دسترس قرار دارند عبارتند از اسپارتام ، آسه‌سولفام کا ، نئوتام ، ساخارین ، سوکرالوز، استویا
عسل :
عسل محتوی گلوکز و فروکتوز است شکر سفید که نام علمی آن سوکروز می‌باشد نیز ترکیبی از گلوکز و فروکتوز است اما این‌دو با هم به دلیل وجود مواد آنتی اکسیدان در عسل ، تفاوت‌های اساسی دارند.
محتوای کربوهیدراتی عسل بسته به تغذیه، ژنتیک و محل زندگی زنبورها فرق می‌کند در یک مطالعه محتوای کربوهیدراتی عسل به صورت ذیل است:
فروکتوز ۳۸٫۲٪
گلوکوز ۳۱٫۳٪
مالتوز ۷٫۱٪
سوکروز ۱٫۳٪

علیرغم اینکه متون قدیمی در مورد فواید غذایی و درمانی عسل نوشته‌اند، علوم پزشکی مدرن چندان اعتقادی به ان در درمان دیابت ندارد.  عسل نوعی کربوهیدرات است درست همانند نان و برنج و سیب زمینی و لذا بسیاری از منابع مصرف ان را در دیابت صلاح نمی‌دانند.
انجمن دیابت آمریکا ADA نیز برای عسل مزیت خاصی قایل نشده‌است و آن را در کنار سایر شیرین‌کننده‌های طبیعی قرار داده و میزان مصرف آن باید بر اساس میزان کربوهیدرات مجاز برای هر فرد دیابتی محاسبه گردد.  در مجموع می‌توان گفت اگر فرد دیابتی چاق است یا اضافه وزن دارد یا بنا به دلایل پزشکی دیگری نباید کربوهیدرات مصرف نماید، بهتر است از مصرف عسل خودداری نماید و در مقابل اگر فرد روی وزن مطلوب است و قند وی به خوبی تحت کنترل است و اجازه مصرف کربوهیدرات در حد معینی را دارد، در این صورت می‌تواند عسل را به جای هر یک از انواع دیگز کربوهیدرات‌ها و در حد مجاز مصرف نماید ولی این‌گونه نمی‌باشد که فرد مختار باشد عسل را بدون ضوابط مصرف کند یا اینکه برداشت نادرستی داشته و عسل را در دیابت مفید بداند و بیشتر از حد مصرف نماید. به عبارت دیگر اگر بیمار عسل دوست دارد و طعم آن را می‌پسندد، می‌تواند آن را مصرف نماید مشروط بر آنکه مقدار کربوهیدرات آن را بدرستی محاسبه نماید و از میزان کربوهیدرات مجاز روزانه خود کم نماید.

مطالب بیشتر در باره دیابت 
   شناخت و شرح بیماری ها      
  تغذیه ناسالم و نقش آن در ایجاد بیماری ها   





موضوع : بیماری ها، تغذیه ناسالم ، 
نشانک ها: دیابت،
پیوندها :









استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد
 
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic