تبلیغات
تغذیه و سلامت - دیابت : بخش اول : شناخت دیابت و انواع آن
 

Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد






دیابت یا همان بیماری قند ، یک نوع اختلال متابولیک و سوخت و سازی در بدن است که به واسطه آن توانایی تولید انسولین در بدن از بین می رود یا برعکس مقاومت در برابر انسولین در بدن ایجاد می شود در نتیجه انسولین تولیدی نمی تواند عملکرد نرمال خود را انجام دهد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می یابد به همین دلیل میزان قند خون افزایش یافته که به آن هایپرگلیسمی می گویند. با افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگ های بسیار ریز در بدن ایجاد می شوند که می توانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب و قلب را درگیر کنند.

در ادامه ، مطالب جامعی در مورد دیابت ، انواع آن ، عوارض دیابت و روش تشخیص و پیشگیری و درمان دیابت می آید .
diabet 1.jpgدیابت در ایران و جهان

از هر ۲۰ ایرانی یک نفر به دیابت مبتلاست و نیمی از این تعداد نمی‌دانند که دیابت دارند. هر ۱۰ ثانیه یک نفر در جهان به دلیل عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، جان خود را از دست می‌دهد. هر ۳۰ ثانیه یک نفر در جهان به علت عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، پای خود را از دست می‌دهد. بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده ، از میان جمعیت ۲۵ تا ۷۹ سال ایرانی، ۴٫۵ میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند و از هر ۴ فرد دیابتی یک نفر نمی‌داند که دیابت دارد.
طبق برآورد فدراسیون بین‌المللی دیابت، ۴۸ درصد ساکنان منطقه خاورمیانه ازجمله ایران، دیابت بدون تشخیص دارند و به عبارتی از هر ۲ نفر یک نفر از بیماری خود بی‌خبر است.
از سال‌ها قبل، پزشکان و دست‌اندرکاران بهداشت و سلامت در ایران، با راه اندازی انجمن‌های خیریه، مردم نهاد و دولتی در صدد برآمدند تا مراقبت از دیابت را بهبود بخشیده و پیشگیری از عوارض دیابت را ارتقا بخشند. انجمن دیابت ایران و انجمن اطلاع ‌رسانی دیابت گابریک  دو نمونه از قدیمی‌ترین انجمن‌های دیابت در ایران هستند که گام‌های مهمی در زمینه آموزش دیابت به بیماران دیابتی ایران برداشته اند.
میزان ابتلا به بیماری دیابت در جهان با سرعت درحال افزایش است و این میزان در کشورهای درحال توسعه بیش از سایر کشورها است چراکه ساکنان این کشورها به رژیم غذایی مملو از قند و نشاسته روی آورده‌اند که سال‌ها است کشورهای توسعه یافته را دچار مشکل کرده‌است. طبق گزارش انجمن پزشکی آمریکا، فناوری اندازه‌گیری چربی در بدن نشان می‌دهد که آسیایی‌ها با شاخص توده بدنی ( BMI ) مساوی   با اروپایی‌ها، چربی انباشته بیشتری در شکم خود دارند و این مسئله، احتمال ابتلا به دیابت را در آن‌ها افزایش می‌دهد.

دیابت چیست؟

دیابت یا بیماری قند ( یا Diabetes Mellitus ) ،  یک اختلال سوخت و سازی ( متابولیک ) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می‌رود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوکارهای مختلف است. انسولین یکی از هورمون هایی است که با تأثیر بر سوخت و ساز کربوهیدرات ها و چربی ها در تنظیم قند خون دخالت دارد. تمایل انسولین به کاهش و ذخیرهٔ قند خون از طریق جذب آن به داخل سلولهای ماهیچه‌ای و سلولهای چربی است. انسولین همچنین با جلوگیری از عمل تولید گلوکز از گلیکوژن ذخیره در کبد باعث پایین آوردن قند خون می‌گردد. در صورت پایین بودن بیش از حد طبیعی و یا در زمانی که به قند بیشتری برای تولید انرژی در خون نیاز است بدن با ترشح هورمونهایی دیگر وارد پروسهٔ ساختن گلوکز از گلیکوژن ذخیره در کبد وسپس از سلولهای ماهیچه‌ای می‌گردد.
دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک، تخریب سلول‌های بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می‌شود و در نوع دو، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می‌یابد از این‌رو میزان قند خون افزایش یافته که به‌آن هایپرگلیسمی می‌گویند. وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند. همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد؛ لذا غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا می‌تواند در پیشگیری از این عوارض مؤثر باشد. تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون میسر است.

 انواع دیابت 

دیابت دو نوع اصلی دارد .  در دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می شود و در نوع دو مقاوت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو عوامل ژنتیکی، چاقی و کم تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

دیابت نوع یک

دیابت نوع یک ،اختلالی ناشی از بیماری های خود ایمنی است . این نوع دربرگیرنده ۵–۱۰ درصد از انواع دیابت است، قبلاً واژه دیابت وابسته به انسولین یا دیابت نوجوانی برای این نوع رایج بود. در این نوع از دیابت تخریب سلولی سلولهای بتا در پانکراس اتفاق می‌افتد. علت اصلی از دست رفتن سلول‌های β، تخریب سلولی ناشی از واکنش ایمنی سلولی است. در پی این تخریب مارکرهایی در خون رها می‌شوند که شامل آنتی بادی  علیه انسولین، اتوآنتی‌بادیهای گاد (GAD۶۵)، اتو آنتی‌بادی تیروزین‌فسفاتاز IA-۲ و IA-۲β است. این مارکرها ممکن است در ۸۵–۹۰٪ از مبتلایان دیده شود. شیوع این نوع از دیابت در افرادی که بیماری‌های خودایمنی همچون بیماری گریوز ( Graves ) ، تیروئیدیت هاشیموتو  و بیماری آدیسون دارند بیشتر است.  در پی تخریب سلول‌های بتا توسط لنفوسیت‌ها ترشح انسولین کاهش می‌یابد تا جایی‌که انسولین موجود نمی‌تواند قند خون را تنظیم کند. معمولاً بعد از از دست رفتن ۸۰ تا ۹۰ درصد از سلول‌های بتا است که هایپرگلایسمی اتفاق می‌افتد و دیابت ممکن است تشخیص داده شود. در این مرحله است که بیمار نیازمند انسولین خارجی می‌شود تا از بروز کتوز جلوگیری شود و هایپرگلایسمی و همچنین متابولیسم چربی و پروتئین کنترل شود. در حال حاضر فاکتور اصلی ایجادکننده دیابت نوع یک واکنش خودایمنی شناخته شده‌است. شواهد قوی نیز وجود دارند که عفونت ویروسی سلول‌های بتای پانکراس را به عنوان اتیولوژی این واکنش ایمنی مطرح کرده‌است. به این ترتیب که ویروس  باعث ایجاد آنتی‌بادی‌هایی علیه پروتئین ویروس می‌شود که شعله‌ورکننده یک واکنش خود ایمن علیه سلول‌های بتای مشابه است. دیابت ناشی از ایمنی معمولاً در کودکی و نوجوانی اتفاق می‌افتد اما ممکن است در هر سنی مشاهده شود.
مشاهده شده است در نوزادانی که به جای شیر مادر از شیر گاو تغذیه می‌شوند میزان واکنش‌های خود ایمنی بالا‌تر بوده در نتیجهٔ تأثیرات خود ایمنی وتخریب ساختمان پانکراس و میزان دیابت نوع اول بیشتر است.

کتواسیدوز ناشی از دیابت :  زمانیکه سلول های شما نمی توانند برای تامین انرژی قند بسوزانند شروع به سوزاندن چربی برای بدست آوردن انرژی می کنند که اینکارشان باعث بوجود آمدن کتون ها در خون می شود. کتون ها اسیدهایی هستند که می توانند بدن را مسموم کنند. میزان بالای اسید در بدن و سایر اختلالات که در نتیجه تغییر سطح PH خون ایجاد شده‌اند، می توانند فرد را دچار اغماء کنند. در این شرایط باید فرد را سریعا به بیمارستان منتقل کرد.

علائم و نشانه های دیابت تیپ 1 

گرسنگی شدید و افزایش اشتها ، تشنگی شدید ، خشکی دهان و ادرار پی در پی ، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پا ، کاهش وزن غیرعادی، خستگی و بی حالی ،مشکلات پوستی از قبیل خشکی پوست، عفونت های قارچی و باکتریایی ، تاری دید ،از دست دادن هوشیاری.
در  بیماران دیابتی  افزایش گلوکز به قدری است که از آستانه کلیوی گذشته و لذا نمی‌تواند مجددا جذب گردد. بنابراین در ادرار ، قند مشاهده می‌گردد ( Glocosuria ). افزایش فشار اسمزی در ادرار سبب افزایش دفع آب یا همان ادرار ( Polyuria ) می گردد. در دیابت با اینکه مقدار گلوکز خون زیاد است، ولی چون این گلوکز نمی تواند وارد سلول ها گردد و سلول بافت های مختلف بدن دچار کمبود انرژی می شوند ،  لذا شخص دیابتی دائما احساس گرسنگی می‌کند و پرخور ( Polyhagia ) می گردد .

دیابتدیابت نوع دو

پیدایش دیابت نوع دوم نه به دلیل کمبود انسولین بلکه در اثر ازدیاد مقاومت یا کاهش حساسیت دیوارهٔ سلول‌ها به عمل انسولین می‌باشد هر چند به مرور زمان و به دلیل نیاز بیشتر به ترشح انسولین برای غلبه بر این مقاومت و در نتیجه نیاز به کار بیشتر پانکراس در کنار التهاب و اختلال عمومی بدن نهایتاً این غده نیز دچار اختلال گردیده میزان ترشح انسولین مورد نیاز برای بدن بیمار کاهش می‌یابد.
در دیابت نوع 2 بدن قادر به استفاده و ذخیره گلوگز نمی باشد و گلوکز به جای تبدیل به انرژی به جریان خون باز گشته و سبب ایجاد علایم مختلف می گردد.
دیابت نوع 2 که با عنوان یا دیابت بزرگسالی یا غیر وابسته به انسولین شناخته می شود به علت عدم توانایی بدن در تولید انسولین کافی و یا ناتوانی از استفاده ی بهینه از انسولین تولیدی رخ می دهد. حالتی که به ان مقاومت در برابر انسولین گفته می شود.
در دیابت نوع دو که ۹۰–۹۵٪ از بیماران دیابتی را شامل می‌شود، بدن نسبت به عملکرد انسولین دچار مقاومت می‌شود. در این بیماری بدن فرد مبتلا انسولین تولید می‌کند و حتی ممکن است غلظت انسولین در خون از مقدار معمول آن نیز بیشتر باشد اما گیرنده‌های یاخته‌ای فرد نسبت به انسولین مقاوم شده و در حقیقت نمی‌گذارند انسولین وارد سلولها شده و اعمال طبیعی خود را انجام دهد. این بیماران برای زنده ماندن نیاز به درمان دائم با انسولین خارجی ندارند. علل متعددی برای این وضعیت وجود دارد، مکانیزم‌های جزئی بروز این وضعیت شناخته نشده‌است ولی مشخص است که تخریب اتوایمیون نقشی در بروز این بیماری ندارد
دیابت نوع دوم در افراد چاق بیشتر دیده می‌شود و چاقی خود درجاتی از مقاومت به انسولین ایجاد می‌کند. درصد شیوع این بیماری در زنان بیش از مردان است. در این نوع از دیابت کتواسیدوز به ندرت خودبه‌خود ایجاد می‌شود بلکه در پی یک استرس همچون بروز یک بیماری یا عفونت ایجاد می‌شود. این نوع از دیابت معمولاً سال‌ها تشخیص داده نشده باقی می‌ماند چرا که هایپرگلایسمی ( افزایش قند خون ) به تدریج ایجاد می‌شود و در اوایل در حدی نیست که علائم کلاسیک دیابت را نشان دهد.  مقاومت به انسولین ممکن است با کاهش وزن و درمان دارویی کمتر شود ولی به ندرت به حد طبیعی بازمی‌گردد. با اینکه اخیراً افزایش شیوع این نوع در کودکان و نوجوانان و سنین پایین دیده شده ، ولی در بیشتر موارد ریسک بروز این نوع با افزایش سن، چاقی و نبود یا کمبود فعالیت بدنی بیشتر شده و بیشتر در زنان با سابقه قبلی دیابت بارداری و افراد دارای فشار خون بالا یا اختلال چربی خون دیده می‌شود .
دیابت نوع 2 و اضافه وزندیابت نوع دوم را بیماری سمیت ناشی از چربی‌های اشباع  ( lipo toxicity ) نامیده‌اند. به بیانی دیگر این بیماری ناشی از روش تغذیه ایست که در آن میزان مصرف کالری حاصل از چربی‌های اشباع حیوانی نسبت به مجموع کالری مصرفی در غذای روزمره بالا می‌باشد. به خاطر داشته باشیم که چربی‌ها بیش از دو برابر پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها کالری تولید می‌کنند و مصرف دو یا سه وعده غذای حیوانی در روز که روش تغذیهٔ معمول متوسط جامعه می‌باشد توضیح خوبی برای سمیت ناشی از چربی‌ها و در نتیجه بالا رفتن میزان دیابت در افراد جامعه است.  کمبود مصرف منیزیوم و فیبر غذایی که در سبزی‌ها و میوه‌ها و بطور کلی در مواد گیاهی وجود دارند نیز در ایجاد این لیپوتوکسیسیتی و در نتیجه ایجاد دیابت نقش عمده بازی می‌کند.

رژیم غذایى نامناسب، حساسیت به مواد غذایى، عفونتهاى ویروسى و استرس مى‌تواند وضعیت بیماران مبتلا به دیابت را بدتر کند و بیمارى آنها را تشدید کند. به هنگام وارد شدن استرس سطح هورمون آدرنالین در خون افزایش یافته و افزایش این هورمون سبب افزایش سطح قند خون می‌شود.

علایم دیابت تیپ 2 

نشانه های دیابت نوع دوم در بدن تقریبا مشابه علائم دیابت نوع اول است که اصلی ترین آنها شامل بی حسی یا سوزش دست و پا ، تشنگی و پرنوشی ، خستگی زیاد غیر قابل توجیه ، پُرادراری ، عفونت مکرر لثه، پوست و مثانه ، تاری دید ، زودرنجی و تحریک پذیری و عدم بهبودی زخم ها

علائم دیابت

دیابت بارداری

 دیابت دوره بارداری حدود ۲ درصد از کل دیابت‌ها را تشکیل داده چنانکه از نامش پیداست اول بار در دروان بارداری بروز می‌کند. دلیل آنرا ترشح هورمونهایی نظیر استروژن، پروژسترون، هورمونهای رشد، کورتیکو تروفین‌ها و پرولاکتین که توسط پلاسنتا ترشح می‌شوند می‌دانند. این هورمون‌ها عمل مغایر با عمل انسولین داشته و بخصوص در دوران بارداری که مصرف کالری بالا‌تر از حد معمول و در نتیجه نیاز به انسولین نیز بالا‌تر از حد نرمال می‌باشد باعث اختلال در متابولیسم قند‌ها و چربی‌ها می‌شوند. مشاهدات کلینیکی نشان می‌دهند که تغییرات تغذیه‌ای و اتخاذ تغذیهٔ سالم که حاوی میزان محدودی از چربی‌های اشباع و قندهای ساده هستند و ازدیاد مصرف گیاهان مختلف که شامل چربی‌های سالم غیر اشباع و فیبر غذایی و قندهای مرکب می‌باشند در پیشگیری و درمان این بیماری نقش عمده ایفا می‌کند. بدون تغییر رژیم غذایی و ازدیاد فعالیت بدنی این بیماری ادامه پیدا کرده و به دیابت نوع دوم می‌انجامد.
دیابت بارداریدیابت بارداری، حدود پنج درصد از خانم های باردار را درگیر می‌کند و همچنین یکی از عوامل خطر برای نتایج بد بارداری است. همچنین این وضعیت مستقلاً می‌تواند باعث ایجاد دیابت نوع ۲ شود. تحقیقات نشان داده‌اند که ۵۰٪ از این زنان طی ۲۰–۳۰ سال بعد دچار دیابت خواهند شد. در سال‌های اخیر افزایش میزان ابتلا به دیابت بارداری مشاهده شده‌است. فاکتورهای ایجادکننده متعددی برای این افزایش مطرح شده‌اند. شامل شیوع بالای چاقی در جوانان، بهبود بقای کودکان مؤنثی که وزن موقع تولدشان در دو انتهای طیف وزن طبیعی تولد است که در بزرگسالی این کودکان دچار اختلال در عملکرد انسولین یا توانایی ترشح انسولین هستند که می‌تواند آن‌ها را مستعد ابتلا به دیابت بارداری کند.  دیابت بارداری می‌تواند منجر به عوارض جدی و گسترده برای مادر و نوزاد شود. این عوارض را می‌توان با تشخیص و درمان مناسب کاهش داد. درمان دیابت بارداری در ابتدا با رژیم غذایی و فعالیت بدنی است و در صورت عدم پاسخ برای کنترل قند از درمان با انسولین استفاده می‌شود. 

انواع دیگر دیابت

در موارد کمتری دیابت می تواند ناشی ازعواملی مانند نقص ژنتیکی سلول های بتای پانکراس ، بیماری های پانکراس ، تاثیر داروها و مواد شیمیایی بر روی پانکراس و یا یکی از عوارض برخی از عفونت ها و سندرم ها باشد .
گاهی دیابت ، ناشی از اختلالات هورمونی در بدن است . چندین هورمون می توانند با عملکرد انسولین مقابله کنند که ترشح بیش از حد هر یک از آن‌ها می‌تواند منجر به دیابت شود. معمولاً این وضعیت در افرادی دیده می‌شود که از قبل به علت نواقص ترشح انسولین مستعد دیابت باشند.  افزایش هورمون رشد و کورتیزول از اختلالات شایع هورمونی منجر به دیابت هستند و افزایش عوارض و مرگ و میر قلبی‌عروقی در این بیماری ها را به دیابت ناشی این اختلالات هورمونی نسبت داده‌اند. برای مثالی دیگر اینکه  درتعداد قابل توجهی از بیماران آگرومگالی ، دیابت وجود دارد و در کوشینگ ، شیوع دیابت به ۲۰–۵۰٪ می‌رسد.
دیابت ناشی از سوء تغذیه (  فقر غذایی و کمبود پروتئین ) :
در برخی نقاط جهان دیابت ناشی از سوء تغذیه ، شایع است. این بیماری در هندوستان و بعضی از مناطق افریقا بیشتر مشاهده می شود. معمولاٌ این نوع دیابت در افراد جوان قابل تشخیص است و با سوء تغذیه ناشی از کمبود پروتئین و ضعف و لاغری شدیدی همراه است. کمبود شدید پروتئین در رژیم غذایی چه در دوران جنینی ( به علت فقر غذایی و سوء تغذیه در دوران بارداری ) و چه در دوران کودکی می تواند منجر به اختلال در کارکرد سلول های بتای پانکراس وکاهش ترشح انسولین گردد .
دیابت عصبی :
در واقع توضیح علمی برای قند عصبی یا دیابت عصبی وجود ندارد و تنها کلمه ای است که در بین مردم رایج شده است. 
هم افراد دیابتی و هم افراد سالم زمانی که تحت تاثیر فشارهای عصبی قرار می گیرند، قند خونشان بالا می رود و وقتی آرام می شوند، اندکی بهبود پیدا می کنند. علت این موضوع ، ترشح هورمون های استرس از جمله آدرنالین و نورآدرنالین است که هنگام تنش عصبی وارد خون می شوند. همچنین هورمون های دیگری  مانند هورمون رشد و کورتیزول نیز ترشح می شوند که آن ها نیز موجب افزایش قند می شوند.
در هنگام عصبانیت ،  این هورمون ها ا ز طرفی قند خون را از ذخایر بدن مانند کبد آزاد می کنند و از طرف دیگر با ایجاد مقاومت نسبت به انسولین، جلوی مصرف قند از سوی سلول های بدن را می گیرند تا این قند به مصرف مغز درآید و تنش عصبی را رد کند.
بیماران دیابتی حین استرس دچار قند خون خیلی بالا می شوند. گاهی هم فرد دچار دیابت مخفی است، ولی حین استرس قند خونش بالا می رود و تازه متوجه بیماری خود می شود. عوام به این حالت قند عصبی می گویند. البته پس از استرس، بیمار دوباره قند خون طبیعی پیدا می کند، اما در بیشتر این موارد بیمار دچار دیابت شده یا بزودی مبتلا خواهد شد.

اختلالات پیش‌دیابتی ( دیابت پنهان )

در بیماران دیابت نوع دو، بیماری دیابت به تدریج و در عرض چندین سال بروز می‌کند. بیماران قبل از رسیدن به دیابت آشکار و واضح از یک مرحله مقدماتی بدون علامت عبور می‌کنند. این گروه را می توان "پیش دیابتی" ( prediabetes )  نامید.
در این گروه از بیماران، معیارهای مربوط به تشخیص بیماری دیابت، یعنی قند خون ناشتا (fasting plasma glucose FPG ) یا هموگلوبین A1C یا مقادیر تست تحمل خوراکی قند (oral glucose tolerance test OGTT ) از مقادیر نرمال مربوطه بالاتر است ولی به حد لازم برای تشخیص بیماری دیابت شیرین نیز نمی‌رسد. 

در خصوص قند خون ناشتا، مقدار نرمال زیر ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است و حد لازم برای تشخیص دیابت ۱۲۶ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است و از این رو بیمارانی که قند خون ناشتای آنان در مقادیر ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر قرار دارد این گروه از بیماران اختلال پیش دیابتی، با عنوان «اختلال قند ناشتا» (Impaired fasting glucose IFG) نامیده می‌شوند.
در هموگلوبین A1c مقادیر نرمال زیر ۵٫۶٪ است و حد نصاب تشخیص دیابت بزرگتر مساوی ۶٫۵٪ است و لذا افرادی که مقادیر بین ۵٫۷٪ تا ۶٫۴٪ را دارند، جزو گروه پیش دیابتی قرار می‌گیرند.
در تست تحمل قند، مقادیر نرمال قند خون، دو ساعت بعد از خوردن ۷۵ میلی‌گرم قند، کمتر از ۱۴۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است در حالیکه برای تشخیص دیابت این مقدار باید بزرگتر یا مساوی ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد .

مطالب بیشتر در باره دیابت 
   شناخت و شرح بیماری ها      
  تغذیه ناسالم و نقش آن در ایجاد بیماری ها   





موضوع : بیماری ها، تغذیه ناسالم ، 
نشانک ها: دیابت، بیماری های خود ایمنی،
پیوندها : لینک ویدئو در آپارات،




شنبه 16 آذر 1398 04:03 ب.ظ
I got this website from my friend who shared
with me on the topic of this web page and now this time
I am visiting this site and reading very informative posts
at this time.
چهارشنبه 13 آذر 1398 12:11 ب.ظ
Great post.
شنبه 2 آذر 1398 10:01 ب.ظ
I'm no longer certain the place you are getting your info, however
great topic. I must spend a while finding out much more or working out more.
Thank you for magnificent information I was searching for this information for
my mission.
دوشنبه 27 اسفند 1397 07:40 ب.ظ
I have read so many content about the blogger lovers however this
paragraph is in fact a good post, keep it up.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد