تبلیغات
تغذیه و سلامت - باکتری ، ویروس و تفاوت آن ها
 

Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد





میکروب ها

میکروب ها  جاندارانی کوچک هستند که آن ها را بدون میکروسکوپ نمی توان دید.میکروب ها شامل باکتری ها،ویروس ها،آغازیان،جلبک هاوقارچ های بسیار ریزند.   

باکتری هاجانداران تک سلولی اند که طول بیش تر آن ها کم تر از یک دهم میلی متر است.آن ها به سه شکل میله ای،کروی و مارپیچی دیده می شوند.سلول های باکتریایی با دیگر سلول ها تفاوت دارند ، زیرا NAD آن ها در سلول ها به صورت آزاد  شناور است و درون هسته قرار ندارد.آن ها مواد غذایی و انرژی لازم را از تجزیه کردن اجسام زنده یا غیر زنده به دست می آورند.برخلاف بسیاری از جانداران دیگر اغلب آن ها می توانند بدون اکسیژن به زندگی ادامه دهند. باکتری ها از راه دوتایی شدن تکثیر می شوند . در شرایط مناسب این کارهر 15 دقیقه یک بار انجام می شود.

باکتری‌ها  ارگانیزم‌های تک سلولی هستند که در همه جای بدن ( بجز در خون و مایع نخاعی ) و در محیط زندگی ما یافت می‌شوند. بسیاری از باکتری‌ها مضر نیستند. در واقع بعضی از آنها بسیار هم مفیدند.

باکتری‌ها نقش حیاتی در چرخش مواد غذایی دارند و بسیاری از مراحل چرخه‌های مواد غذایی هم‌چون تثبیت نیتروژن از جو زمین و تجزیه
پروتئین ها به روش زیستی ، به آن‌ها وابسته است . در بدن هر انسان تقریباً ده برابر تعداد سلول‌های بدن، سلول‌های flora (  فلور انسانی یا همان باکتری های مفید موجود در بدن )  وجود دارند که بسیاری از آن‌ها باکتری‌های روی پوست یا فلور روده هستند.  تعداد بسیار زیادی از باکتری‌های موجود در بدن به دلیل اثرات متقابل با دستگاه ایمنی بدن ، بی‌زیان و سودمند هستند.

ویروس ها

ویروس ها از باکتری ها کوچکترند و از نظر زیستی در حد فاصل مابین جانداران و موجودات بی جان قرار دارند.

بیش تر آن ها از قطعه ای   DNAتشکیل شده اند که درون پوشش پروتئینی قرار دارند.ویروس ها مانند نمک و دیگر موادشیمیایی ،به شکل بلوردرمی آیند و در این حالت DNA ویروس به سلول ها حمله می کند و آن ها را واردمی سازد تا ویروس های بیشتری بسازند .سرخک، ایدز وسرماخوردگی معمولی از بیماری هایی هستند که ویروس ها در بدن انسان به وجود می آورند.

ویروس‌ها نیز موجودات ریزی هستند؛ اما تفاوتی اساسی با باکتری‌ها دارند. این موجودات برای ادامه‌ی حیات باید در بدن میزبانی دیگر به رشد و تکثیر بپردازند. به این دلیل بحث بر سر این‌که آن‌ها را زنده بنامیم یا خیر همچنان وجود دارد. البته ویروس‌ها خارج از بدن میزبان نیز برای مدت کوتاهی می‌توانند زنده بمانند و اگر میزبان دیگری نیابند از بین خواهند رفت. این عامل باعث می‌شود هنگامی که فردی سرفه می‌کند، اگر ویروسی در بدن او وجود داشته باشد، در هوا زنده بماند و به بدن دیگر افراد سرایت کند.

هنگامی که ویروسی وارد بدن شما می‌شود، در واقع شروع به غارت سلول‌ها می‌کند و آن‌ها را مجبور می‌کند تا فعالیت عادی خود را متوقف کرده و شرایط را برای تکثیر ویروس‌ها فراهم کنند. از بیماری‌های معروفی که در اثر ورود ویروس‌ها ایجاد می‌شوند می‌توان به سرماخوردگی، آنفلونزا، ایدز و ابولا اشاره کرد.

در ادامه مطلب ، در باره ویروس ها و باکتری ها و تفاوت ان ها بیشتر بدانید .


ارسال به دوستان از طریق تلگرام

تفاوت باکتری و ویروس

برخی تفاوت‌های مابین ویروس و باکتری

باکتری ها موجوداتی زنده و تک‌سلولی هستند که می‌توانند به شکل مستقل یا به شکل انگل ادامۀ حیات دهند . باکتری دارای سلول، دیوارۀ سلولی، سیتوپلاسم، ریبوزوم، و کلیۀ اطلاعات ژنتیکی‌ است که بوسیلۀ آن می‌تواند تولید مثل نماید. برخی از آنها دارای ساختارهای بندمانندی به نام تاژک   هستند که به باکتری‌ها امکان می‌دهد تا حرکت کنند . بنابراین، باکتری را می‌توان یک موجود زندۀ تمام‌عیار دانست.

ویروس اما، ویروس‌ها سلول ندارند. بنابراین، موجود زنده نیستند. ویروس‌ها را پوششی پروتئینی احاطه کرده و این پوشش حاوی هسته‌ای از مواد ژنتیکی است (DNA و یا RNA)  . برخلاف باکتری‌ها که می‌توانند به شکل مستقل زندگی کنند، ویروس‌ها برای تکثیر به یک میزبان زنده نیاز دارند، مانند انسان، گیاه و حیوان ؛ در واقع، ویروس نمی‌تواند مستقلاً فعالیت کند و بر محیط اطراف تأثیر گذارد اما باکتری مانند سایر موجودات زنده می‌تواند مستقلاً با محیط پیرامونی تعامل داشته باشد.

نابود کردن ویروس‌ها بسیار سخت‌تر از کشتن باکتری‌هاست. به همین دلیل، بسیاری از صعب‌العلاج‌ترین بیماری‌های واگیردار منشأ ویروسی‌ دارند . زمانی که ویروس وارد بدن می‌شود، پس از تماس با سلول ، مواد ژنتیکی خود را وارد سلولِ میزبان می‌کند؛ از این طریق ، کلیۀ کارکردهایی را که پیش از این در اختیار سلول میزبان بود، از آن خود می‌کند. از این پس، سلول به جای موادی که در حالت عادی تولید می‌کرد، اقدام به بازتولید ویروس ( سنتز پروتئین و سایر مواد ژنتیکی لازم برای تکثیر ویروس مهاجم ) می‌کند. در صورت ادامه یافتن این پروسه، رفته رفته سایر سلول‌ها نیز آلوده و نابود می‌شوند.

در مورد باکتری‌ها، یا خود باکتری‌ها با فعالیت‌های خود ایجاد بیماری می‌کنند یا سم تولید شده توسط آنها ، قربانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد .

آنفولانزا، ابولا، فلج اطفال، و سرماخوردگی معمولی جزو بیماری‌های ویروسی هستند . سل، وبا، بوتولیسم و حصبه جزو بیماری‌هایی به حساب می‌آیند که منشأ آنها باکتری‌ها هستند .

تفاوت عفونت های باکتریائی و ویروسیتفاوت اصلی عفونت های باکتریائی و ویروسی  در نحوه‌ی درمان آن‌ها است. عفونت‌های ناشی از باکتری را می‌توان با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها از بین برد؛ در حالی که ویروس‌ها واکنشی به این نوع داروها نشان نمی‌دهند. هرچند شاید بتوان با برخی داروها سرعت رشد و تکثیر ویروس‌ها را کاهش داد، اما وظیفه‌ی اصلی مقابله با آن‌ها بر عهده‌ی سیستم دفاعی بدن است و موفقیت و شکست آن را قدرت این سیستم دفاعی تعیین می‌کند. بدن انسان‌ها هنگام ورود ویروس‌ها به حالت دفاعی در آمده و در غالب موارد می‌تواند آن‌ها را شکست دهد. داروهای درمان بیمار‌های ویروسی، برخلاف اثر آنتی‌یوتیک‌ها بر باکتری‌ها، ویروس‌ها را از بین نمی‌برند؛ بلکه در روند رشد آن اختلال ایجاد کرده و این فرصت را به سیستم دفاعی می‌دهند تا ویروس را از بین ببرد.

سیستم دفاعی قوی می‌تواند تأثیر زیادی در مقابله با هرگونه عفونتی داشته باشد. به این دلیل استراحت بیشتر در زمان بیماری ضروری است.  اگر بیماری ویروسی داشته باشید و بعد از مدتی سلامتی خود را دوباره بدست آورید، سیستم دفاعی شما برای مدت طولانی در مقابل آن ویروس مقاوم خواهد بود.

برخی شباهت‌های بین باکتری و ویروس:

مهم‌ترین شباهت باکتری‌ها و ویروس‌ها این است که درصد محدودی از آنها خاصیت بیماری‌زایی دارند. بدن انسان به طور روزانه در معرض میلیون‌ها باکتری و ویروس قرار می‌گیرد و بدون اینکه آسیبی ببیند به حیات خود ادامه می‌دهد. 

اکثر باکتری‌ها علاوه بر بی‌خطر بودن، حیات را بر روی زمین امکان‌پذیر می‌سازند. همانطور که بدون کربن، نیتروژن، و اکسیژن ادامۀ حیات میسر نیست، زندگی بدون باکتری‌ها نیز غیرقابل‌تصور است   باکتری‌ها علاوه بر کاربردهایی که در پزشکی دارند، در طیف وسیعی از صنایع نیز استفاده می‌شوند، از صنایع غذایی گرفته تا صنعت نفت.

ویروس‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. چرا که تعداد اندکی از آنها ما را بیمار می‌کنند . علاوه بر این، کاربردهایی نیز برای آنها ابداع شده است؛ برای نمونه، در حیطۀ ژن ‌درمانی، کنترل و درمان سرطان ها، کنترل بیولوژیک آفات، و از بین بردن باکتری‌های بیماری‌زا (درمان با باکتریوفاژها ) کاربردهای گسترده‌ای برای آنها یافت شده است  .  ویروس‌هایی که به باکتری‌ها حمله می‌کنند، باکتریوفاژ نام دارند که از سایر ویروس‌های گیاهی و جانوری پیچیده ترند.

ویروس‌ها چگونه زاد و ولد می‌کنند؟

تکثیر ویروس‌ها نسبت به باکتری‌ها کاملا متفاوت است. آنها با کمک سلول‌های دیگر تکثیر می‌یابند. ویروس‌ها ویژگی‌های ارثی خود را به سلول‌های موجودات زنده انتقال داده و برنامه این سلول‌ها را به هم می‌ریزند: آنها با یک "حقه" کاری می‌کنند که سلول‌های میزبان پس از آن صرفا ذرات ویروسی تولید کنند تا اینکه حجمشان بزرگ شده و بترکند. پس از ترکیدن و شکافتن سلول، ویروس‌های جدید آزاد می‌شوند.

هر ویروس مختص سلول‌های میزبان معینی است. برخی از ویروس‌ها به گیاهان حمله می‌کنند، برخی دیگر اما به حیوانات، به انسان‌ها و حتی به باکتری‌ها.

ویروس‌ها می‌توانند در انسان منجر به بیماری‌های ایدز، هرپس ، هپاتیت ، تب زرد، گریپ و سرخک شوند.

داروهای ویژه برای مقابله با ویروس‌ها

از آنتی‌بیوتیک‌ها علیه باکتری‌ها استفاده می‌شود. اما ویروس‌ها چون زنده نیستند، کشته هم نمی‌شوند. تنها داروهای "ضد ویروسی" (Antiviral) علیه آنها اثربخش است. این داروها مانع افزایش ویروس‌ها شده و از ورود آنها به سلول‌های میزبان جلوگیری می‌کنند.

 در صورت مساعد نبودن شرایط، باکتری پوشش ضخیمی دور تا دور کروموزوم خود پدیدمی‌آورد که به آندوسپور ( هاگ درونی ) معروف است. آندوسپور، از باکتری در برابر شرایط نامساعد حفاظت کرده و ممکن است صدها سال بعد، باکتری فعالیت خود را از سر گیرد. روش از بین بردن آندوسپور، استریلیزاسیون می‌باشد. باکتری‌ها در تمام شرایط آب و هوایی و تقریباً در تمام مکان‌ها از جمله چشمه‌های آب داغ، یخ‌های قطبی یا دریاچه‌های با غلظت شوری زیاد یافت می‌شوند.

ساختمان باکتریساختمان باکتری

کروموزوم‌های باکتری از مولکول‌های حلقوی DNA تشکیل شده‌است و در هسته (یا به عبارتی ناحیهٔ نوکلئوئیدی) و یا در کروموزمهای غیر مشابه و جداگانه قرار ندارند. در باکتری‌ها، واکوئل دیده نمی‌شود. بیشتر آن‌ها بدون کلروفیل هستند و سوخت و ساز خود را از راه شیمیوسنتز انجام می‌دهند. باکتری‌ها به دلیل اینکه هسته سازمان یافته و مشخصی ندارند میوز و میتوز و تولید مثل جنسی نمی‌کنند. تنها نوع تقسیم سلولی در آن‌ها تقسیم دوتایی است  

 دیوارهٔ سلولی باکتری ها

از آنجا که غلظت برخی از مواد محلول در سلول باکتری ( مانند کربوهیدرات ها  و اسید های آمینه ) گاه تا ۵۰ برابر محیط بیرونی‌ست، پوسته یاخته به تنهایی نمی‌تواند این اختلاف غلظت را تحمل کند؛ بنابراین پردهٔ دیگری در محیط خارج آن وجود دارد که خود از چندین لایه تشکیل شده که «دیوارهٔ سلولی» نام دارد. کلفتی این دیواره در باکتری‌های گوناگون متفاوت است .

بیشتر باکتری ها را بر اساس اسم به سه گروه اصلی کروی، میله ای، خمیده (فنر مانند) تقسیم می کنند.

البته اقسام دیگری از باکتری ها نیز وجوددارد. بعضی از باکتری ها به صورت انفرادی و برخی  به صورت گروهی ( دوتا دوتا،رشته ای وخوشه ای )زندگی می کنند. این نوع زندگی گروهی را کلونی می گویند.

کلونی بعضی از اقسام باکتری ها چنان بزرگ است که با چشم دیده می شود. مثلاً در ریشه ی گیاهانی مانند یونجه، شبدر، نخود و  لوبیا، برآمدگی هایی وجود دارد که تعداد زیادی باکتری درآن ها زندگی می کنند. این باکتری ها می توانند گاز نیتروژن هوا را بگیرند و آن را به گیاه بدهند. گیاه با کمک این ماده، پروتئین می سازد که وجود آن برای همه ی گیاهان، جانوران و خود ما لازم است. 

فواید باکتری هافواید باکتری‌ها

اگرچه بعضی از باکتری‌ها عامل فساد مواد غذایی و بیماری هستند، اما بسیای از باکتری‌ها مفیدند. بشر قرن‌ها از فواید باکتری‌ها در زندگی خود استفاده کرده‌است. باکتری‌ها در تهیه و پردازش فراورده‌های غذایی و شیمیایی و هم‌چنین در شناسایی و استخراج معادن و پاکسازی محیط زیست کاربرد دارند. مواد خوراکی مانند ماست، پنیر و سرکه و نوشیدنیهای الکی و آبجو حاصل فعالیت باکتری‌های تخمیرکننده است. استون و بوتانول مواد شیمیایی هستند که انواعی از باکتری‌های گونهٔ کلوستریدیوم آن‌ها را می‌سازند.

باکتری‌های داخل روده برای ما خیلی از ویتامین‌ها (مانند ویتامین K ) را می‌سازند که خود بدن قادر به ساختن آن‌ها نیستند.

همچنین بسیاری از باکتری‌ها نیز به عنوان عوامل افزایش دهنده رشد گیاهان هستند و رشد گیاهان را بهبود می‌بخشند. به علاوه طیف وسیعی از باکتری‌ها نیز به عنوان عوامل تولید بیماری در گیاهان هستند و باعث ایجاد علایم مختلفی در گیاهان مانند پژمردگی لکه برگی سوختگی سرشاخه و… می‌گردند.

باکتری‌های شیمیواتوتروف برای تخلیص عناصر معدنی مانند مس و اورانیوم کاربرد دارند. هم‌چنین باکتری‌ها در پاکسازی آب‌ها و خاک‌های آلوده شده به آلاینده‌های نفتی و شیمیایی کاربرد وسیعی دارند.

از دیگر فواید باکتری‌ها استفاده از آن‌ها در مهندسی ژنتیک است در این فرایند ژن مورد نظر را جدا می‌کنند و با وارد کردن آن به باکتری با هزینه‌ای کم آن را به تولید دارو یا سایر مواد مورد نیاز وامی دارند .  با این روش می‌توان داروها و واکسن‌های مفید و مطمئن تولید کرد.


ارسال به دوستان از طریق تلگرام

  در درون بدن چه می گذرد ؟  

  مطالب بیشتر در باره فلور طبیعی بدن   


مطالب دیگری از سایت





موضوع : در درون بدن چه می گذرد، 
نشانک ها: فلور طبیعی بدن،
پیوندها : لینک ویدئو در آپارات،




 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد